Funkcja kwadratowa
POMOCY: Rozwiąż równanie, stosując odpowiednie podstawienie
(x2+2x)2+5(x2+2x)+4=0
Moja propozycja
x2+2x=t
12 maj 17:33
Gustlik: Twoja propozycja jest bardzo dobra, otrzymasz równanie kwadratowe:
t2+5t+4=0
Liczysz Δ, t1 i t2, a potem przyrównujesz wyrażenie do tych pierwiastków x2+2x=t1 i
x2+2x=t=t2, otrzymasz dwa równania kwadratowej już z niewiadomą x, najprawdopodobniej
jeszcze dwa razy Δ, x1 i x2 i masz rozwiązanie. Spróbuj zrobić.
12 maj 23:57
Patryk: −3(2x+4)+5(x−2)≥−x+5
16 wrz 12:20
Basia:
−6x − 12 + 5x − 10 ≥ −x + 5
−x − 22 ≥ −x + 5
0 ≥ 27
sprzeczność
nierówność nie ma rozwiązania
15 wrz 10:42