?
Patryk:

Prosta k jest styczna do dwóch okręgów przecinających się w punktak A i B .Wykaż ,ze Prosta AB
przechodzi przez środek odcinak , którego końcami są punkty styczności prostej k z okręgiem
x2=
c*(
c+
t)
y2=
c*(
c+
t)
y2=
x2
y=x ?
jest ok ?
15 wrz 10:01
Artur_z_miasta_Neptuna:
a skąd zależność:
x
2= c*(c+t)
15 wrz 10:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
druga sprawa −−− nie jest napisane że są to okręgi o tych samych promieniach

a więc rysunek
przedstawia jedynie szczególny przypadek
15 wrz 10:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
15 wrz 10:45
Patryk: za zależność to twierdzenie o stycznej i siecznej
mój rysunek nie musi mieć identycznych promieni .różnią się w bardzo małym stopniu
15 wrz 11:29
Patryk: więc jak ?
15 wrz 11:32
Patryk: ?
15 wrz 11:59
Patryk: ?
15 wrz 12:49
Vax: Wynika to z tego, że ta prosta jest osią potęgową tych 2 okręgów, czyli potęgi dowolnych
punktów należących do tej prostej wobec danych okręgów są równe, stąd w szczególności poławia
odcinek dany w treści zadania.
16 wrz 13:30