AS: Wyznaczanie NWW (a nie NWN)
Przykład
Sposób 1
Wyznaczyć NWW dla liczb 24 , 60 , 120
Liczby dzielnik
24 60 120 | : 2 dzielę wszystkie liczby przez 2
12 30 60 | : 2
6 15 30 | :2 dzielę przez 2 tylko 6 i 30 bo one są podzielne przez 2
3 15 15 | : 3
1 5 5 | :5
1 1 1
NWW(24,60,120) = 2*2*2*3*5 = 120 (iloczyn wszystkich dzielników za kreską)
Kontrola:
120 : 24 = 5 , 120 : 60 = 2 120 :120 = 1
Sposób 2
Liczby 240 , 360 , 600
Rozkładam każdą z liczb na iloczyn najprostszych czynników
240 = 2*2*2*2*3*5 = 2
4*3*5
360 = 2*2*2*3*3*5 = 2
3*3
2*5
600 = 2*2*2*3*5*5 = 2
3*3*5
2
Teraz wybieram każdą potęgę z najwyższym wykładnikiem i wymnażam
NWW(240,360,600) = 2
4*3
2*5
2 = 3600
Kontrola:
3600 : 24 = 15 , 3600 360 = 10 3600 600 = 6
Wyznaczanie NWD dwóch liczb
Dla liczb a = 36 , b = 48 , NWW = 144
| | 36*48 | |
NWD(a,b) = |
| = 12 |
| | 144 | |
Inny sposób
Rozkładam dane liczby na iloczyn najprostszych czynników
a = 36 = 2*2*3*3 = 2
2*3
2
b = 48 = 2*2*2*2*3 = 2
4*3
Wybieram potęgi z najniższymi wykładnikami i tworzę iloczyn
NWD(a,b) = 2
2*3 = 12