Punkty wspólne funkcji wymiernej
Yasiu: Wiem że jest masa takich przykładów w sieci, ale nawet w oparciu o to nie jestem w stanie
rozwiązać tego zadania.
Wyznacz wartości parametru m, dla których wykresy funkcji f(x) i g(x) nie mają punktów
wspólnych.
16 wrz 12:32
ICSP: a) Założę że maja punkt wspólny czyli będzie istniało x takie że f(x) = g(x) :
| 4 | |
| = mx oczywiście dla x ≠ 0 ale to wynika z dziedziny |
| x | |
mx
2 = 4
mx
2 − 4 = 0
(mx−2)(mx+2) = 0
x będzie można określić dla każdego m z wyjątkiem m = 0 które jest nasza odpowiedzią.
16 wrz 12:38
Yasiu: A czy aby na pewno dobrze rozbite jest wyrażenie:
mx2 − 4 = 0
nie powinno być:
(√mx−2)(√mx+2) = 0
?
16 wrz 12:48
Piotr:
powinno
16 wrz 12:56
ICSP: omg

ale błędy dziś walę

Jednak na dalsze rozwiązanie to za bardzo nie wpływa

Idę pograć w herosy
16 wrz 12:57
Trivial: ICSP, które?
16 wrz 12:59
AC:
Oj wpływa, bo dla m ≤ 0 nie ma rowiązań.
16 wrz 12:59
ICSP: IV oczywiście

Znikam bo same kompromitacje idą
16 wrz 13:00
16 wrz 13:01
Trivial: Nie będę go katował, Twoimi sztucznymi wielomianami.
16 wrz 13:02
ICSP: :(
Ale to jest równanie. Nie wielomian
16 wrz 13:04