?
Marek: Uzasadnij, że liczby niezerowe a,b,c spełniają warunek a
3+b
3=2c
3 to
| 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| a2+ac+c2 | | c2+cb+b2 | | a2+ab+b2 | |
15 kwi 15:40
Marek:
15 kwi 16:00
Marek: Proszę to pilne
15 kwi 16:19
Marek: ?
15 kwi 16:33
rumpek:
Albo łap wskazówkę: wzór skróconego mnożenia
Albo rób sam, lub wyślij sms i otrzymasz abonament z zadania.info [stamtąd to zadanie

]
15 kwi 16:46
Marek: ale właśnie ze wzoru skróconego mnożenia mi nic nie wychodzi i nie piszę tu dlatego, żeby
samemu robić tylko żeby mi ktoś pomógł naprowadzić mnie
15 kwi 16:51
rumpek:
| | a3 − b3 | |
a3 − b3 = (a − b)(a2 + ab + b2) ⇔ a2 + ab + b2 = |
| |
| | a − b | |
| | c3 − b3 | |
c3 − b3 = (c − b)(c2 + cb + b2) ⇔ c2 + cb + b2 = |
| |
| | c− b | |
| | a3 − c3 | |
a3 − c3 = (a − c)(a2 + ac + c2) ⇔ a2 + ac + c2 = |
| |
| | a − c | |
Wystarczy potem tylko podstawić i otrzymamy prawą stronę, więcej wskazówek nie będzie.
Ewentualnie kup abonament, bo wrzucanie cały czas zadań z jednego arkusza który był 3 marca
jest trochę nieuczciwe w stosunku do serwisu zadania.info
15 kwi 16:55
Marek: ja nie wiem skąd te zadania, bo dostałem je w szkole

i dlatego
15 kwi 16:57
15 kwi 16:58
Marek: | | 2(a−b) | |
dziękuję, ale którą prawą stronę niby otrzymam mi wyszło |
| |
| | a3−b3 | |
15 kwi 18:10
rumpek:
Taka ci prawa wyszła, zauważ że po przekształceniu lewej będzie to samo ...
15 kwi 18:12
rumpek:
Znaczy:
Taka ci lewa wyszła

Odpowiednie przekształcenie i będzie po prawej to samo
L = P
15 kwi 18:15
Marek: i to wystarczy? chwilowo mi nie chce wyjśc jeszcze
15 kwi 18:18
rumpek:
| | 2 | | 2 | | a − b | |
P = |
| = |
| = 2 * |
| = |
| | a2 + ab + b2 | | | | a3 − b3 | |
c.n.u.
15 kwi 18:21
Marek: mi P taka wyszła a nie L
15 kwi 19:04
rumpek: Przekształć odpowiednio lewą będzie to samo
15 kwi 19:05
Marek: a poza tym to przecież mam do czego innego dojść bo to jest dowód a nie tożsamość
15 kwi 19:05
rumpek: jak udowodnisz, że L = P, to będzie KONIEC DOWODU. Akurat tutaj można potraktować to jako
tożsamość, masz bowiem podane (a ∧ b ∧ c ≠ 0 )
15 kwi 19:09
Marek: czyli ja jeszcze tego nie udowodniłem
15 kwi 19:14
rumpek: Na twoim miejscu nie liczyłbym na gotowca
15 kwi 19:16
Marek: ja jeszcze lewej strony nie przekszłaciłem
15 kwi 19:17
Marek: no ja nie liczę przecież, tylko na jakąś podpowiedź
15 kwi 19:17
rumpek:
Kolejna wskazówka: przekształć warunek a3 + b3 = 2c3
15 kwi 19:18
Marek: że niby a3+b3 rozpisać?
15 kwi 19:23
rumpek: To zależy od ciebie jak chcesz pociągnąć

Można:
c
3 − b
3 = a
3 + b
3
itp.

Można przekształcić całe wyrażenie przy pomocy równoważności czyli mnożąc mianownikiem
ogólnie jest jakoś tak 4 − 5 sposobów na to
15 kwi 19:28
rumpek:
Poprawka:
a3 − c3 = c3 − b3
15 kwi 19:28
Marek: i za te wyrażenia podstawić te wcześniejsze, ale to jakoś nie wychodzi przecież z tego
15 kwi 19:32
rumpek: wszystko wychodzi, cacy
15 kwi 19:33
kylo1303: Marku Jesli podstawiasz za przeproszeniem "byle co" to ci raczej nie wyjdzie. Prawde
powiedziawszy to w samym zdaniu juz ci podpowiadaja (nasuwaja rozwiazanie), mianowicie w tym
momencie:
a2+ac+c2 w pierwszym ulamku.
c2+cb+b2 w drugim ulamku.
To nasuwa ci co bedzie po zamianie: a3−c3 i c3−b3
Majac takie mianowniki szukaj zamiany twojego zalozenia w ktorym bedzie cos takiego zawarte.
15 kwi 19:35
rumpek:
I tak najpiekniejsze rozwiązanie będzie z c. arytmetycznego
15 kwi 19:37
rumpek: Masz rozwiązanie i daj już spokój
| | 1 | | 1 | |
L = |
| + |
| = |
| | a2 + ac + c2 | | c2 + cb + b2 | |
| | a − c | | c − b | |
= |
| + |
| = |
| | a3 − c3 | | c3 − b3 | |
| | 2a − 2c | | 2c − 2b | |
= |
| + |
| = |
| | a3 − b3 | | a3 − b3 | |
| | 2a − 2c + 2c − 2b | |
= |
| = |
| | a3 − b3 | |
wyszło? wyszło
15 kwi 19:38
Marek: faktycznie wyszło, bo ja źle wymnażałem, dzięki
15 kwi 20:10
rumpek:
15 kwi 20:11
matis : γ
16 wrz 14:58