Pomóżcie jak to obliczyć?
ola: Dany jest ciąg geometryczny w którym a6= 12 i a12= 26.
Oblicz dł. przekątnej sześcianu wiedząc że Pc=64 cm.
17 mar 17:52
?: a nie v zamiast pc ?
17 mar 18:04
Jolantata: skleiłaś dwa zadania
a12=a1+11r ale takze
a12=a6+5r
podstaw dane i wylicz r
17 mar 18:05
17 mar 18:06
ola: nie ma być Pc próbowałam to obliczyć ale jakieś dziwne liczby mi wychodzą
17 mar 18:07
Jolantata: Pole całkowite to suma pól 6 ścian ,czyli pole 1 ściany równe jest ?
17 mar 18:07
?: to v czy pc ?
17 mar 18:09
ola: Pc
17 mar 18:09
ola: 26=a1 +11r
26=6+5r
Ale co z tym r?
17 mar 18:22
Jolantata: Ola podałam Ci przykłąd jak mozna zapisac 12 wyraz to jest przykłądowo a1+11r albo a2+10r
albo 13+9r
w zadaniu tym zapiszemy a12=a6+6 r podstawiamy dane
26=12+6r
17 mar 18:54
Jolantata: Ola przepraszam ten ciag jest geometryczny
17 mar 19:08
ola: Ale ja nie mam a1 muszę go właśnie obliczyć sorry nie zapisałam
17 mar 19:10
Jolantata: na pewno nie pomyliłas liczb ?bo wychodzi nieciekawie
17 mar 19:17
ola: No tak miałam na kartkówce i właśnie nie umiałam się do tego zabrać:(
17 mar 19:18
ola: Chciałabym wiedzieć jak ma byc poprawnie
17 mar 19:18
Jolantata: an=a1*qn−1 to wzór na nty wyraz ciagu
a12=a1*q11
ale też a12=a6*q6 wiesz dlaczego ?
17 mar 19:21
Jolantata: Ola jestes ?
17 mar 19:27
ola: tak
17 mar 19:29
ola: a czemu q11?
17 mar 19:30
Jolantata: ze wzoru qn−1 czyli dla12 wyrazu n=12 q12−1=q11
17 mar 19:35
ola: aha bo było tak napisane i nie wiedziałam
17 mar 19:35
ola: a skąd wziąć q?
17 mar 19:36
Jolantata: to przykłąd ciągu geometrycznego
2 4 8 16 jak myslisz jaki będzie nastepny wyraz ?
17 mar 19:39
ola: 32
17 mar 19:42
ola: bo q jest 2
17 mar 19:42
Jolantata: to wiesz co to q o tyle razy ile wynosi q ,różnia sie sąsiednie wyrazy
a12=a1*q*q*q*q*q*q*q*q*q*q*q=a6*q*q*q*q*q*q=a1*q6
a6 a12
rozumiesz?
17 mar 19:49
ola: no tak, ale to poryte zadanie nie wiem jakie ma q jakieś dziwne:(
17 mar 19:54
Jolantata: podstawiamy dane
a
12=a
6q
6
26=12*q
6
U{26}[12}=q
6
17 mar 19:59
ola: dzięki za wyjasnienie, ale i tak nie bardzo rozumiem
17 mar 20:01
17 mar 20:02
Jolantata: czego nie rozumiesz ?
17 mar 20:02
Jolantata: wiesz moze na tym przykłądzie co pisałam będzie łatwiej
17 mar 20:04
a: 26*(1/2)3+(2/3)4*(3/2)3−64*(1/2)5
16 wrz 17:40