Rozłóż wielomian na czynniki:
KuKi: Witam
Mam do zrobienia na 6 trudne zadanie i nie wiem do końca jak zrobić. Jeżeli ktoś pomoże będe
wdzięczny ale zarazem chciałbym żeby ktoś mi troszkę wytłumaczył jak to zrobić... : )
Rozłóż wielomian na czynniki:
a) x5+3x4+2x3+3x2+x
b) 3x4−5x3+5x2−5x+2
c)7x4+3x3+2x2+3x−5
d)x5−2x4+x2+x3+3
e)x3−6x−4
f)2x3−3x2+1
22 lis 15:04
:): mamy kilka możliwości obliczenia pierwiastków wielomianów:
nie każdy się da zastosować we wszystkich przypadkach, ale przynajmniej jeden z tych zwykle
działa
1. szukać wzoru skróconego mnożenia
2. grupować (warunek− stworzyć parzystą liczbę czynników i wyciągnać to co się powtarza)
3. wyszukać kandydatów na pierwiastki wymierne i dzielić tabelą hornera
w Twoich zadaniach sprawdzi się najprawdopodobniej sposób III (1 i 2 raczej napewno nie)
poszukaj sobie czegoś na ten temat w necie

wypisanie kandydatów na pierwiastki polega na tym, że wypisujesz pIa
0 i qIa
n a kandydatem
jest p/q sprawdzasz kandydatów przez podstawienie. pierwiastkiem jest to co da zero. a potem
tabela hornera masz resztę
22 lis 15:23
A: a) x5+3x4+2x3+3x2+x = x5+3x4+x3+x3+3x2+x = x3(x2+3x+1)+x(x2+3x+1) =
(x2+3x+1)(x3+x)
22 lis 15:24
KuKi: Yyyyy.... chociaż jeden przykład mógłbyś zrobić na wzór... ? Bo troszkę nie kumam ; )
22 lis 15:25
Nikka: f). dodaj 2 i odejmij 2, czyli
2x3 − 3x2 + 1 + 2 − 2 = 2x3 −2 −3x2 +3 = 2(x3 −1) − 3(x2 −1) =
= 2(x−1)(x2+x+1) − 3(x−1)(x+1) = (x−1)[2(x2+x+1) − 3(x+1)] =...=(x−1)(2x2−x−1) =
policz Δ i pierwiastki dla nawiasu
=(x−1)(x−1)(2x+1)
22 lis 15:29
Nikka: A nie skończył jeszcze przykładu a)
= x(x2+1)(x2+3x+1)
policz Δ i pierwiastki dla ostatniego nawiasu, x2+1 dalej już się nie rozkłada...
22 lis 15:36
KuKi: Kminie kminie... i tak do połowy daję radęzrobić...
Jak ktoś mógłby to prosiłbym o zrobienie b,c,d,e ; )
Na 6 jednak nie takie łatwe...
22 lis 19:34
KuKi: Prosze ; )
22 lis 20:05
ThX: Jest ktoś w stanie rozwiazac reszte ?
22 lis 21:01
AROB: Posyłam b).
22 lis 21:16
Nikka: e)
można poszukać pierwiastków całkowitych wielomianu wśród podzielników wyrazu wolnego czyli w
zbiorze {−4,4,−2,2,−1,1}; liczba x jest pierwiastkiem wielomianu jeśli W(x) = 0
Z tego zbioru tylko dla x= −2 W(x) = 0.
Skoro x= −2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x) to z tw. Bezouta wielomian jest podzielny przez
dwumian x + 2.
Wykonując dzielenie otrzymujemy W(x) = (x+2)(x2−2x−2)
policz Δ i pierwiastki dla drugiego nawiasu i dokończ...
22 lis 21:20
AROB: 3x4 − 5x3 + 5x2 − 5x + 2 = 3x4 −3x − 5x3 + 5x2 −2x + 2 =
= 3x(x3 − 1) −5x2(x − 1) −2(x − 1) = 3x(x − 1) (x2 + x + 1) − 5x2(x − 1) −2(x − 1) =
= (x − 1) [ 3x(x2 + x + 1) − 5x2 − 2] = (x − 1) [ 3x3 + 3x2 + 3x − 5x2 − 2 ] =
= (x − 1) ( 3x3 − 2x2 + 3x − 2) = (x − 1) [ x2(3x − 2) + (3x − 2) ] =
= (x − 1) (3x − 2) ( x2 + 1)
22 lis 21:26
ThX: Czy to jest dobrze

?
c)
7x
4+3x
3+2x
2+3x−5= x
2(7x
2+3x−5)+1(7x
2+3x−5)=(7x
2+3x−5)(x
2+1)
I czy ktoś umiałby D ? Bo mi jakieś dziwne rzeczy wychodzą...
22 lis 22:13
Nikka: nie jest dobrze bo jak wymnożysz to i dodasz to wyjdzie 8x4 a jest 7 w zadaniu
22 lis 22:17
Nikka: c) = 5x4 − 5 + 2x4 + 2x2 + 3x3 + 3x = 5(x4−1) + 2x2(x2+1) + 3x(x2+1) =
=5(x2+1)(x2−1) + 2x2(x2+1) + 3x(x2+1) = (x2+1)[5(x2 −1) + 2x2 + 3x] =
= (x2+1)(7x2 + 3x − 5) =
dalej sobie poradzisz?
22 lis 22:24
ThX: Tak . Dziękuje
22 lis 22:35
Nikka: d) d)x5−2x4+x2+x3+3 =
= x5 + 1 − 2x4 + 2 + x3 + x2 = x5 +1 −2(x2−1) + x2(x+1) =
= (x+1)(x4 − x3 +x2 − x + 1) −2(x−1)(x+1) + x2(x+1) =
(x+1)( x4 − x3 +x2 − x + 1 − 2x + 2 + x2) =
(x+1)(x4 − x3 + 2x2 −3x + 3) = ...
i co dalej...
22 lis 22:39
Nikka: nie.... zrobiłam błąd...
= x5 + 1 − 2(x4−1) + x2(x+1) = (x+1)(x4−x3+x2−x+1) − 2(x2−1)(x2+1) +
x2(x+1)=
= (x+1)(x4−x3+x2−x+1−2(x−1)(x2+1) + x2) =
= (x+1)[x4−x3+x2−x+1−2(x3+x−x2−1) + x2]=
=(x+1)(x4−3x3+4x2−3x+3)=...
22 lis 22:49
Nikka: x4 + x2 − 3x3 −3x + 3x2 +3 = x2(x2+1) −3x(x2+1) + 3(x2+1) =
=(x2+1)(x2 −3x +3)
d)
=(x+1)(x2+1)(x2 −3x +3)
22 lis 22:55
martus: (3x−5)(2x−2)<16
5 gru 13:18
martus: (3x−5)(2x−2)<16
5 gru 13:20
Ania: x+6x+9
12 mar 11:22
mmonia: x3−2x2−16x+32=
3 gru 23:06
kachamacha: grupowanie
3 gru 23:06
sushi_ gg6397228:
grupowanie 1z2 i 3z4
3 gru 23:06
geniut: 6x6 − 2x5= ?
jak mam to rozłożyć?
15 wrz 13:51
Ajtek:
Wyciągnij 2x
5 przed nawias

.
15 wrz 13:52
ICSP: ooo
15 wrz 13:52
geniut: c) x
4 − x
3 + 3x
2 = ?
15 wrz 13:54
Ajtek:
Cóż Cię tak zdziwiło ICSP?
15 wrz 13:55
geniut: Ajtek 2x5 (3x − 1 ) to koniec czy coś jeszcze ?
15 wrz 13:56
15 wrz 13:56
Ajtek:
W sumie koniec, jeżeli masz rozłożyć na czynniki.
15 wrz 13:58
geniut: a jak mam skorzystac ze wzoru skróconego mnozenia to jak ?
x2 −2 = ?
16x2 − 5 = ?
x2 +4x +4 =?
15 wrz 14:03
ICSP: dwa pierwsze ze wzoru a2 − b2 = (a−b)(a+b) mogę podpowiedzieć że 2 = (√2)2
ostatni to przecież wzór na (a+b)2
15 wrz 14:04
geniut: moge prosić o rozwiązanie dla przykładu, bo mam tego wiele
15 wrz 14:06
Basia:
x2 − 2 = x2 − (√2)2 = ....
16x2 − 5 = (4x)2 − (√5)2 = .....
x2+4x+4 = (x+2)2
15 wrz 14:08
Aga1.:
a2−b2=(a−b)(a+b)
x2−2=(x)2−(√2)2=(x−√2)(x+√2).
Podobnie 16x2−5=(4x)2−√52=
Trzeci przykład ze wzoru
a2+2ab+b2=(a+b)2
15 wrz 14:09
geniut: dzięki bardzo
15 wrz 14:09
aniuuula: http://www.zsl-koronowo.info/matematyka/
L: student
H: koronowo
Rozkład wielomianu na czynniki
zadania cz. 1
zadania cz. 2
Proszę o zrobienie tych zadań, nie było mnie wgl na tych tematach w szkole, nie mam pojęcia co
zrobić. A mam to na poniedziałek −.− POMOCY
15 wrz 14:43
aniuuula: Zrobi ktoś te zadania ? ;> PROSZE !
16 wrz 16:34
ganja: jak rozłożyć wielomian:
5(x−1)2 + (x−1)=?
16 wrz 17:02
Piotr:
x−1 przed nawias
16 wrz 17:03
ganja: a Co z tą 5 ?
16 wrz 17:05
Piotr:
(x−1)[5(x−1)+1]=(x−1)(5x−4)
16 wrz 17:33
B): es
13 lis 09:04