matematykaszkolna.pl
Dowodzenie twierdzeń - czworokąty wpisane w okrąg lemurek: Witam! Jak zwykle cały mam problem Nie potrafię zrobić 3 zadanek z dowodzenia twierdzeń jakie mi zostały. Bardzo liczę na waszą pomoc emotka 1) W czworokącie ABCD wpisanym w okrąg przedłużamy boki AB i CD aż do przecieęcia w punkcie E. Wykaż, że dwusieczna kąta AED jest równoległa do dwusiecznej kąta CSB, gdzie S jest punktem przecięcia przekątnych czworokąta ABCD. 2) Trójkąt ABC wpisano w okrąg, następnie poprowadzono sieczną równoległą do stycznej w punkcie A, przecinającą boki AC i AB odpowiednio w punktach D i E. Udowodnij, że na czworokącie BCED można opisać okrąg. 3) W czworokącie wpisanym w okrąg prowadzimy dwusieczne dwóch przeciwległych kątów, przecinające okrąg w punktach E, F. Wykaż, że odcinek EF jest średnicą tego okręgu.
20 sie 20:16
think: Godzio przecież to zadania stworzone dla Ciebie, nie rozumiem, czemu ich jeszcze nie roztrzaskałeś
21 sie 21:36
Godzio: Już się nad nimi namęczyłem i nic z tego nie wyszło chodź będę próbowaćemotka
21 sie 21:43
think: no to, że mi nic nie wyszło, to mnie średnio zdziwiło, ale że Tobie...
21 sie 21:44
Godzio: no wiem wiem ale nie przepadam za tego typu dowodami, ale widzę że Cię to kusi to możesz zrobić to się chociaż czegoś nauczę
21 sie 21:51
think: no przecież napisałam, że mi też się nie udało zresztą zostałam dzisiaj poczęstowana piwkiem i wolę się nie kompromitować
21 sie 21:54
Godzio: nie odczytałem poprawnie Twojej odpowiedzi sie jeszcze pomysli
21 sie 21:55
think: Kometo może Ty nas oświeciszemotka
21 sie 22:13
Godzio: tak mi się wydaje że 3 jest banalne
21 sie 22:22
think: a mi się dziś nic nie wydaje, zafundowałam sobie podróż 'sentymentalną' po utworach muzycznych dla mnie szczególnych emotka
21 sie 22:24
Godzio: rysunekzad. 3 Ufff Udało się, 2α + 2β = 180 α + β = 90 Dowód jest oparty na kątach opartych na tym samym łuku
21 sie 22:42
think: no Godzio jeszcze tylko dwa i będzie po ptakach emotka
21 sie 22:49
kometa: emotka
21 sie 23:22
think: co za wstawiony wieczorek...emotka mi już przechodzi, ale i ja słabszym specyfikiem się raczyłam
21 sie 23:28
Godzio: Nie da się tych zadań zrobić normalnymi sposobami
21 sie 23:37
think: to zrób nienormalnym jeśli takowy znasz
22 sie 00:10
Eta: Godzio emotka Skorzystaj z własności punktów leżących na dwusiecznej .......
22 sie 00:18
Godzio: rysunek x + y = α zał. 90 + y + β = 180, 90 + x + γ = 180 y + β = 90, x + γ = 90 ⇒ y + β = x + γ 2γ + 2x = 180 x + γ = 90, c.n.d Nie jestem pewien czy to poprawne dlatego sprawdźcie proszęemotka
22 sie 00:20
Godzio: Dobra to teraz to pierwsze, tylko że z tego co się orientuje to pierwsze słyszę o "własności punktów leżących na dwusiecznej" ale spokojnie najpierw rysunek sobie zrobię emotka
22 sie 00:21
Eta: Punkty leżące na dwusiecznej są równo oddalone od ramion kąta emotka
22 sie 00:30
Godzio: Nie wymyślę chyba
22 sie 00:43
Eta: Gustlikemotka Roztrzaskaj zad. 1) ....... swoim najprostszym sposobem emotka
22 sie 01:36
full wypas: rysunekZadanie 2. Aby wykazać tezę wystarczy pokazać tylko, że ∡DCB + ∡DEB =180. Niech zatem α=∡ACB. Wówczas także ∡BAF=α na mocy twierdzenia o kącie dopisanym. Teraz wystarczy zauważyć, że skoro styczna w punkcie A i sieczna są równoległe to ∡BEG=∡BAF=α to ∡BEF=180−α, co w połączeniu z ∡ACB=α daje tezę. PZDR emotka
23 sie 22:09
full wypas: Mała literówka na górze. Poprawnie : Zadanie 2. Aby wykazać tezę wystarczy pokazać tylko, że ∡DCB + ∡DEB =180. Niech zatem α=∡ACB. Wówczas także ∡BAF=α na mocy twierdzenia o kącie dopisanym. Teraz wystarczy zauważyć, że skoro styczna w punkcie A i sieczna są równoległe to ∡BEG=∡BAF=α to ∡BED=180−α, co w połączeniu z ∡ACB=α daje tezę.
23 sie 22:12
Eta: emotka
23 sie 22:18
full wypas: rysunekZad 1 Ponieważ kąty ABD i ACD są oparte na tym samym łuku to miary ich kątów są równe, z tego wnioskujemy, że miary kątów EBD i ECA także są równe(są to kąty przyległe do wcześniej wspomnianych). Łącząc tą zależność z ∡AEF = ∡FED = α otrzymamy, że ∡BHE=∡CGE, gdyż trójkąty EBH i ECG są podobne− cecha kkk. Niech zatem ∡BHE= 2β , wtedy także ∡EGC=2β....
23 sie 23:48
full wypas: rysunekKontynuacja zad 1... Zauważmy teraz, że ∡GHS = 2β (jako kąt wierzchołkowy z kątem BHE=2β), z poprzedniego mamy także ∡HGS=∡EGC =2β. Z tego wnioskujemy, że ∡HSC=4β. Dwusieczna kąta HSC dzieli kąt na połowy, więc otrzymujemy ∡CSM=∡MSH= 2β co w połączeniu z ∡BHE = 2β pokazuje równoległość odcinków HE i SM i stanowi tezę. Niepotrzebnie wprowadziłem oznaczenie 2β, wystarczyło tylko β. Wybaczcie za utrudnienie emotka
24 sie 00:04
Godzio: eleganckie rozwiązanie emotka
24 sie 00:30
Eta: Nawet bardziej niż "eleganckie" emotka Można śmiało powiedzieć,że wypasione na full emotka
24 sie 00:50
Ania: Przepraszam, a może ktoś opisać czemu w zadaniu 3 dowód oparty jest na kątach opartych na tym samym łuku? emotka
13 mar 13:54
mieszko: skąt wziołeś nagle 4 beta jest taka właściwość ?
16 wrz 16:59
s:
16 wrz 17:00
JA: odpowiedz dla mieszka: ∡GSH = 180−4β więc ∡HSC = 180 − (180−4β) ∡HSC = 180 −180 + 4β ∡HSC = 4β
23 wrz 15:03