funkcja
szklanka:
określ dziedzinę
f(x)=√5+x+√x+√5−1
odp. to <−5;−1>
Robię tak:
√5+x= 5+x≥0
x≥−5
√x=x≥0
√5−1≥0
−x≥−5
x≤5
według mnie to przedział <−5;5> , dlaczego jest taka odp.?
16 wrz 17:04
szklanka: "√5−1"= √5−x ,przepraszam za błąd
16 wrz 17:18
krystek:

x≥−5 i x≥0 i x≤−5 odp podaj sam
16 wrz 17:28
Aga1.:

f(x)=
√5+x+
√x+
√5−x
5+x≥0
i x≥0
i 5−x≥0
Rozwiązujesz nierówności , zaznaczasz przedziały na osi liczbowej i znajdujesz część wspólną
tych przedziałów ( bo muszą być spełnione jednocześnie trzy warunki)
D=<0,5>
16 wrz 17:30
szklanka: ale odp. to D: <−5;−1>
16 wrz 17:36
krystek: To zobacz czy dobrze przepisałeś zadanie ! Chyba ,że odp masz z księżyca!
16 wrz 17:38
Piotr:
to odpowiedz jest bledna
16 wrz 17:38
szklanka: też mnie to zdziwiło bo minusów nie może być żadnych w tej dziedzinie
16 wrz 17:39
krystek: Należy ze szklanki wylać wodę!
16 wrz 17:40
szklanka: przepisałem znakomicie przykład
16 wrz 17:40
krystek: To zacznij znakomicie myśleć!
16 wrz 17:41
Piotr:
chyba wlać
16 wrz 17:41
szklanka: czyli dziedzina to <0;5>?
16 wrz 17:41
szklanka: mam nadzieję że mój błąd uzwględliliście ?
16 wrz 17:42
krystek: @Piotr:Wlać" oleju"
16 wrz 17:43
szklanka: krystek o coś ci chodzi?
16 wrz 17:43
Piotr:
dokładnie
krystek !
16 wrz 17:44
szklanka: ja się pytam czy odp. <0;5> jest poprawna?
16 wrz 17:44
Piotr:
tak, dziedzina to x∊<0;5>
16 wrz 17:45
krystek: O nic . Dobrze podałeś odp o 17:41
16 wrz 17:45
szklanka: krystek taki jesteś mądry cwaniaczku?
16 wrz 17:45
Piotr:
nieładnie szklanka
16 wrz 17:46
krystek: O ile wiem to dobry zwyczaj nakazuje mówić : DZIĘKUJĘ
16 wrz 17:46
szklanka: przeczytaj moją treść zadania odp. jest z książki, a nie z ryjem do mnie
16 wrz 17:47
Aga1.: A jaka jest dziedzina funkcji
f(x)=√x+5+√x+4
16 wrz 17:47
krystek:
16 wrz 17:49
Aga1.: O nie szklanka nikt nie będzie Ci pomagał i tłumaczył, jeśli będziesz używał takiego
słownictwa.
16 wrz 17:50
szklanka: <−4:∞)
16 wrz 17:51
szklanka:
zobacz sobie co krystek pisze do mnie o
16 wrz 17:40
16 wrz 17:41
16 wrz 17:52
Piotr:
@szklanka ciesz sie, ze nie ma np Basi... przeginasz.
16 wrz 17:52
szklanka: i jak ja mam to tolerować?
16 wrz 17:52
szklanka: jakiej Basi?
16 wrz 17:53
Piotr:
nieważne.
16 wrz 17:53
szklanka: a to co krystek pisze do mnie 16 wrz 17:40 16 wrz 17:41 jest ok ?
16 wrz 17:54
szklanka:
f(x)=√x+5+√x+4
D: <−4:∞)
dobra jest ta dziedzina Aga?
16 wrz 17:56
szklanka:
f(x)=√x+5+√x+4
D: <−4:∞)
16 wrz 17:57
Aga1.: Ok.
16 wrz 18:00
szklanka: dzięki
16 wrz 18:01
Aga1.: To mi się podoba.
16 wrz 18:05