Fobos (księżyc Marsa) przyciąga pewne ciało siłą, której wartość jest o 152N mni
Fizyk: gM/gF=2*10(do 3) przyspieszenie grawitacyjne Marsa 3,8m/s2
16 wrz 15:54
Fizyk: Fobos (księżyc Marsa) przyciąga pewne ciało siłą, której wartość jest o 152N mniejsza od
wartości siły, jaką przyciąga je Mars. Oblicz masę tego ciała oraz wartość siły przyciągania
na Fobosie. Przyjmij, że gM/gF=2*10(do 3), a wartość przyspieszenia grawitacyjnego na
powierzchni Marsa jest równa 3,8 m/s2
16 wrz 15:54
cbhxfh:
9 gru 00:07
czarnadziura: Witaj

dane: F=152N, Fm−Ff=F, gm/gf=n=2*10³, gm=3,8m/s²=3,8N/kg
szukane: m, Ff
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Fm − Ff = F
m*gm − m*gf = F
m{gm = gf] = F −−−−−−−−−−−−−−−−−−> gm − gf = F/m
gm/gf = n −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−> gf = gm/n
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
gm − gm/n = gm[1− ¹/n] = F/m
m = F/[gm(1− ¹/n)] = 152N/[3,8N/kg *0,9995] = 40,02kg ≈ 40kg
Masa ciała wynosi 40kg.
Ff = m* gf = m*gm/n = 40kg*[3,8N/kg]/2000 = 0,076N
Ciężar ciała na Fobosie wynosi 0,076N.
9 cze 22:57