Dodawanie pierwiastków
tlik: Witam, nie wiem jak dokładnie wpisać formułę pierwiastka pod pierwiastkiem, tak więc postaram
się napisać słownie.
Pod pierwiastkiem drugiego stopnia ( 4 pierwiastki z pięciu + 21) − pod pierwiastkiem drugiego
stopnia (29 − 12 pierwiastków z 5). Powinno sie to równać 4, ale nie potrafię tego udowodnić.
Dziękuję za pomoc.
7 gru 18:01
tlik: Może jednak ktoś spróbuje ? Kolega z politechniki nie dał rady.
7 gru 20:58
Tragos: √4√5 + 21 − √29 − 12√5 = 4
tak?
7 gru 20:59
tlik: tak, dokładnie.
7 gru 21:00
Tragos: √4√5 + 21 = √(2√5 + 1)2 = |2√5 + 1| = 2√5 + 1
7 gru 21:05
Tragos: √29 − 12√5 = √(3 − 2√5)2 = |3 − 2√5| = −3 + 2√5
2√5 + 1 − (−3 + 2√5) = 2√5 + 1 + 3 − 2√5 = 4
7 gru 21:11
Tragos: CND.
7 gru 21:11
tlik: Dziękuję bardzo. Kombinowałem z kwadratem sumy, ale widać, mało skutecznie. Kłaniam się
7 gru 21:14
sinial: jak to obliczyć: √25+√16
28 gru 15:34
Michał sinial Siniecki: czy wie ktiś jak to obliczyć:√25+√16
28 gru 16:11
Trivial: tak. Trzeba wyciągnąć pierwiastki ;s
√25 = 5
√16 = 4
√25 + √16 = 5 + 4 = 9
28 gru 16:19
koko: √64+16= ?
27 kwi 01:48
sowa:
√80= √16*5= 4√5
27 kwi 02:02
ya: (2−√2)−(3+2√3)= ?
3 maj 14:43
2: Δπβ
14 wrz 19:05
globus: {2000} + {405}=
28 wrz 17:46
thhyyh: √6+√6
11 paź 19:21
uuuu: √2+√3
6 wrz 15:40
laska: −√12+√3=
9 wrz 15:32
b: √1+√1
14 wrz 00:14
kkkkkk: 3+√5
16 wrz 15:08
ja: √3+√3
19 wrz 17:02
ja: √3+√2=
19 wrz 17:03
lol: πππππiufdΩgh
19 wrz 17:19
beciaaa: √27+√75−√3(√12+√300)
20 wrz 20:45
pol: √81+√25
21 wrz 21:25
skdls: √81+√2
22 wrz 21:06
jjj: 53
24 wrz 15:16
asdasd: asdf
25 wrz 17:06
Pawel: √3+√2=
27 wrz 20:39
ola: 6−2pierw19/: −2
29 wrz 16:44
pmm: x=(√4+√7 + √4−√7)
30 wrz 17:37
siemasz brat : p(8)+p(2)
30 wrz 20:14
kasiek: √5+2√6*√5−2√6
6 lis 18:05
ania: 8+8√3
9 gru 22:35
julka: √2+√2
9 kwi 17:13
Sumarum: √2−√3 razy √3+√5−√13+√48 = 1
Może ktoś wytłumaczyć jak to zrobić ?
3 wrz 15:20
Sumarum: Z tym że po mnożeniu każda liczba po pierwszym pierwiastku jest zawarta w kolejnym, czyli
√3
ma w sobie wszystkie liczby,
√5 ma w sobie
√13 i
√48 a
√13 ma pod pierwiastkiem
pierwsiatek z 48, mam nadzieje że dość jasno wytłumaczyłem
3 wrz 15:22
Mila:
Zacznę od środka
√13+√48=√13+4√3=√(1+2√3)2=1+2√3
p{3+√5−(1+2√3)=p{3+√4−2√3=√3+√1−√3)2=√3+√3−1=√2+√3
√2−√3*(√2+√3)=√(2−√3)*(2+√3)=√4−3=1
3 wrz 15:38
darek: 2√6 + 3√2
26 wrz 17:49
ajok: pilne






!
√3/2 +
√2/3 −
√1/6
21 lis 22:55
jusz: √3/√2 + √2/√3 − √1/√6 = √6/2 + √6/3 − √6/6 = (3 √6 + 2 √6 − √6 )/6 = 4
√6 / 6 = 2 p {6}
22 lut 22:07