prosze o obliczenia
Rybak: oblicz:
a) log3√35
b)2log28
16 wrz 18:44
Rybak: | | 1 | |
dlaczego ( |
| )log1/33=3? mi wychodzi 5 |
| | 5 | |
16 wrz 18:50
Eta:
a) logaan= n*logaa= n √3= 31/3 to (√3)5= 35/3
log335/3=......
b) alogab= b
to: 2log28=...
16 wrz 18:50
Rybak: chyba nikt nie lubi logarytmow widze
16 wrz 18:51
Rybak: a nie przepraszam
16 wrz 18:51
Eta:
| | 1 | |
log1/33= −1 to ( |
| )−1= 5 |
| | 5 | |
16 wrz 18:52
Eta:
| | 1 | |
A może miało być: ( |
| )log1/33 = 3 |
| | 3 | |
16 wrz 18:54
Rybak: | | 5 | | 5 | |
eta czyli w a powinno wyjsc |
| tak? bo w ksiazce w odp jest |
| |
| | 3 | | 2 | |
16 wrz 18:55
Rybak: no log ma byc w potedze
16 wrz 18:56
Eta:
Sorry

pomyłkowo wpisałam
√3= 3
1/2 −−−− popraw i wyjdzie
16 wrz 18:57
Rybak: mozesz mi jeszcze rozpisac ten 3 przyklad? bo nie wiem czemu tam wychodzi 3
16 wrz 19:01
Eta:
Nie może wyjść 3 ..... wynik to 5
Sprawdź czy dobrze przepisałeś zadanie ?
16 wrz 19:06
Rybak: tak dobrze czyli blad w odpowiedziach a jeszcze jeden mam przyklad dziwny, juz pisze
16 wrz 19:07
16 wrz 19:08
Rybak: tutaj chyba nie moge skorzystac ze wzoru alogax=x
16 wrz 19:09
Eta:
Możesz ! założenie x>0
| | 1 | |
6−log65= 6log6( 5−1) = 5−1= |
| |
| | 5 | |
16 wrz 19:14
Eta:
alogax= x założenia : a>0 i a≠1 i x>0
16 wrz 19:15
16 wrz 19:15
Eta:
Czy już wszystko jasne?
16 wrz 19:20
Rybak: tak dziekuje
16 wrz 19:26
Rybak: | | 1 | |
jeszcze jedno dlaczego log65+log63+log6 |
| =0? |
| | 6 | |
16 wrz 19:33
Eta:
To nie jest prawdą !
Sprawdź,czy dobrze przepisałeś treść zadania?
16 wrz 19:37
Rybak: ojej przepraszam powinno byc log62 a nie log65
16 wrz 19:40
Eta:
log
ab+log
ac= log
a(b*c)
to: ....= (log
615) −1 ≠0
16 wrz 19:42
Eta:
No to teraz sam dokończ, tak jak podałam:
16 wrz 19:43
Eta:
Teraz będzie ok
16 wrz 19:44
Eta:
logab+logac+logad= loga(b*c*d)
....=log6(................)= .....
16 wrz 19:48