dane są punkty K=(-1,-2) i L=(3,4) znajdź na osi x taki punkt A aby trójkąt KAL
daksss: dane są punkty K=(−1,−2) i L=(3,4) znajdź na osi x taki punkt A aby trójkąt KAL był
prostokątny,
11 kwi 22:12
vhbbyhbknryuj4uy6b: Ω
16 wrz 17:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
A jest na osi OX ... czyli ma współrzędne (x,0)
wyznacz wektory KA i LA
KA ◯ LA = 0 ... wtedy wektory są pod kątem prostym
16 wrz 17:26
Aga1.: A=(x,0)
Lub
z tw. Pitagorasa
IKLI2=IALI2+IAKI2
16 wrz 18:17
Mila:
Środek odcinka KL:
S=(1,1)
równanie okręgu o środku w S i promieniu R=|SK|=√(1+1)2+1(1+2)2=√13
16 wrz 20:33
Mila:

Za szybko wysłałam.
C.D.
(x−1)
2+(y−1)
2=13
szukamy punktu A=(x,0) przecięcia z osią OX
(x−1)
2+(0−1)
2=13
rozwiąż, otrzymasz dwa rozwiązania.
∡KAL=90
0 ,∡KA'L=90
0 jako wpisany oparty na średnicy
ΔKAL i ΔKA'L −trójkaty prostokatne
16 wrz 20:44