Pewien gatunek sosny ma średni przyrost roczny wynoszący 7%. Posadzono sosnę o
szafaaa: Pewien gatunek sosny ma średni przyrost roczny wynoszący 7%. Posadzono sosnę o wysokości 2m.
a) Jaka będzie wysokość sosny rok po zasadzeniu?
b) jaka bedzie wysokość sosny po 6 latach?
c)podaj wzór opisujący wysokość sosny po n latach, przy założeniu, że 7% przyrost jest stały.
d) po ilu latach wysokość drzewa przekroczy 20metrów?
16 wrz 00:04
pigor: ... np. tak : mamy to do czynienia z procentem ...

składanym
i tak :
a) 107%*2 = 1,07*2=
2,14 m ;
b) 2*(107%)
6= 2*1,07
6=
3,00 m ;
c)
wn = 2 *1,07n i n∊N ;
d)
wn >20 ⇔ 2 *1,07
n >20 ⇔ 1,07
n >10 ⇔ log1,07
n > log10 ⇔
| | 1 | |
⇔ n log1,07 >1 ⇔ n > |
| ⇔ n > 34,03 , czyl po 35 latach . ...  |
| | log1,07 | |
16 wrz 00:28