Kilka pytań teoretycznych m.in. z ciągów
Sokoov: Mam kilka pytań natury "technicznej":
1. Czy jeżeli lim an przy n dążącym do nieskończoności jest równe zero, to szereg
a1−a2−a3+a4−a5+.... jest zbieżny? I czy jeśli warunek konieczny istnienia zbieżności (lim
an=0) jest spełniony, to automatycznie szereg jest zbieżny?
2. Czy walec paraboliczny jest powierzchnią dwustronną? Podejrzewam, że tak, aczkolwiek do
końca nie jestem pewien.
3. Czy wyrażenie x−1+x−2+x−3+... jest szeregiem potęgowym? Podejrzewam, że jest to
szereg harmoniczny, jednak znowu chciałbym się upewnić.
16 wrz 15:48
sushi_gg6397228:
| | −1 | |
1 an= |
| i podana "różnica" jest rozbieżna |
| | n | |
16 wrz 15:55
sushi_gg6397228:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
3. to nic innego jak |
| + |
| + |
| +... |
| | x | | x2 | | x3 | |
16 wrz 15:57
Sokoov: Można jaśniej pierwsze?
To znaczy, że 3. to zwykły szereg liczbowy?
19 wrz 14:54
Basia: nie bardzo rozumiem
to nie jest szereg liczbowy, tylko szereg funkcyjny
każdy szereg funkcyjny, dla konkretnego x stanie się szeregiem liczbowym, ale tylko dla
konkretnego
to nie jest szereg harmoniczny
a sushi już pokazał, że jest potęgowy
19 wrz 15:05
Sokoov: | | 1 | |
Znaczy przez podstawienie |
| =t, czyli tn, a wzór na szereg potęgowy to ∑anxn , gdzie |
| | x | |
kolejne a
1, a
2, a
3, .... a
n będą równe 1. Czyli zamiast x
n, mam t
n, więc jest to szereg
potęgowy, tak?
19 wrz 15:35
Basia: prawdę mówiąc mam wątpliwości..........................
na pewno jest funkcyjny, ale czy potęgowy ?
zasadniczo definicji szeregu potęgowego nie spełnia
moim zdaniem jednak nie jest potęgowy
natomiast z całą pewnością jest geometrycznym szeregiem funkcyjnym
19 wrz 15:46
Sokoov: no dobra, dzięki za pomoc

A ktoś może jeszcze pomoże z drugim?
19 wrz 15:52
Sokoov: I jeszcze jedno pytanie...
Wiem, że jeśli pochodne mieszane są ciągłe, to są one równe... czy jest na odwrót? Czy jeśli
pochodne mieszane są równe, to automatycznie są one ciągłe?
19 wrz 16:20