geometria analityczna
matematyczna-noga: Proszę o pomoc bo rozwiązuje zadanie i w sumie nie wiem co rozwiązuje


!

Punkty A=(0,3) B=(3,0) C= (5,6) i D to kolejne wierzchołki równoległoboku ,napisz równanie
wysokości opuszczonej z wierzchołka D na bok AB

Z góry dzięki za pomoc, mam nadzieje ,ze
ktoś mi to przejżyście wyłumaczy
15 wrz 15:52
Basia:
przerabiałeś (aś) wektory ?
15 wrz 16:00
matematyczna-noga: nie przerabiałem wktorów
15 wrz 16:01
Basia:
no to beznadziejnie długie liczenie Cię czeka:
1. piszesz równanie pr.AB
2. piszesz równanie pr.CD (równoległa do AB i przechodzi przez C)
3. piszesz równanie pr.BC
4. piszesz równanie pr.AD (równoległa do BC i przechodzi przez A)
5. szukasz współrzędnych D (układ równań pr.AD i pr.CD)
6. piszesz równanie prostej DD1 (prostopadła do AB i przechodzi przez D)
7. szukasz współrzędnych D1 (układ równań pr.AB i pr.DD1)
8. liczysz długość odc.DD1
15 wrz 16:07
matematyczna-noga: dzięki bardzo za pomoc

trochę dużo tego będzie

ale teraz mam odniesienie

dzięki
15 wrz 16:08
Bogdan:
| | 0 + 5 | | 5 | | 2 + 6 | | 9 | |
S = (xs, ys), xs = |
| = |
| , ys = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 3+xD | | 9 | | 0+yD | |
D = (xD, yD), |
| = |
| ⇒ xD = 2, |
| = |
| ⇒ yD = 9, |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 − 0 | |
k1: y = a1x + b1, a1 = |
| = −1 |
| | 0 − 3 | |
k
2: y = a
2x + b
2, k
2⊥k
1 ⇒ a
1 * a
2 = −1 ⇒ a
2 = 1
k
2: y = 1(x − x
D) + y
D ⇒ y = x − 2 + 9 ⇒ y = x + 7
15 wrz 16:17
Mila: II sposób
1) środek AC: S(2,5;4,5)
2) D=(x,y) przekątne dzielą się na połowy
S jest środkiem BD:
| | x+3 | | y+0 | |
( |
| ; |
| )=(2,5;4,5) |
| | 2 | | 2 | |
stąd x i y
x=2
y=9
D(2,9)
3 ) prosta AB
4) prosta h ⊥AB i D∊h
Zrób rysunek.
15 wrz 16:22
matematyczna-noga: dzięki bardzo
15 wrz 16:24
Gustlik:
Basia, zamiast prowadzić kolegę krętą dróżką, pokaż wektory, tak jak ja to robię, bo bez
tego będzie bryndza i recesja. Wektory są proste jak konstrukcja młotka, a znacznie skracają
obliczenia.
A=(0,3) B=(3,0) C= (5,6) i D=(x, y)
Wektor AD
→=BC
→
BC
→=C−B=[5−3, 6−0]=[2, 6]
AD
→=[2, 6]
AD
→=D−A=[x−0, y−3]=[x, y−3]
x=2
y−3=6
y=9
D=(2, 9)
Licze wspołrzedne wektora AB
→, sa potrzebne do obliczenia współczynnika kierunkowego.
AB
→=B−A=[3−0, 0−3]=[3, −3]
| | −3 | |
Wsp. kier. AB: a1= |
| =−1 |
| | 3 | |
| | 1 | |
Wsp. kier. prostej h: a2=− |
| =1 |
| | a1 | |
Pr. h:
y=x+b
Wstawiam wsp. D
9=2+b
b=7
Odp:
y=x+7
Naprawdę polecam wszystkim nauczyc się wektorów na własną rękę, jeżeli w szkole ich nie
wytłumaczono. Co jest trudnego we wzorze AB
→=[x
B−x
A, y
B−y
A]? Nie wiem, co za idiota w MEN
widział problem w wektorach, że wyciął je z programu, a potem zadanie, które można zrobic w
kilku linijkach robi sie na dwie strony. To tylko odejmowanie i dodawanie, a potem zadanka z
geometrii analitycznej robi sie błyskawicznie, bez zbędnych układów równań czy skomplikowanych
i długich jak trasa z Warszawy do Nowego Jorku wzorów.
15 wrz 23:01
Eta:
15 wrz 23:03
Mila: Gustlik, moja droga jest prosta. Bogdana też, nie ma tam ani jednego zakrętu.
15 wrz 23:09
Eta:
To co to za trasa? ..... bez zakrętów ?
15 wrz 23:10
Gustlik: Tu zadanie, które bez wektorów ja sam mając wprawę w obliczeniach robiłbym do końca świata i
jeden dzień dłużej, a uczeń − nie wspomnę ile czasu by mu to zajęło:
https://matematykaszkolna.pl/forum/154310.html .
Proponuję przeanalizować, zwłaszcza zachęcam do tego
matematyczną−nogę.
To zadanie jest możliwe do rozwiązania bez wektorów, czyli po murzyńsku, nie obrazając Murzynów
oczywiście, ale w każdym punkcie trzeba byłoby zaczynac obliczenia od początku, a z wektorów
poszło znacznie szybciej, bo wiele wielkości można było obliczyć znając współrzędne wektorów
tworzących boki trójkąta. Niemniej jednak samo w sobie zadanie jest długie, ale bez wektorów
byłoby gigadługie.
15 wrz 23:16
Gustlik: Mila, Bogdan − tak macie rację, Wasza droga jest prosta. Niemniej gorąco zachęcam do
wektorów, bo ze współrzędnych wektorów idzie naprawdę prosto obliczyc wiele innych rzeczy i
bez cofania się z obliczeniami do początku, np. równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty,
odległość punktów, pola figur itp. Jak się obliczyu współrzędne wektorów to potem jest z
górki, dlatego namawiam do metod wektorowych, bo są banalnie proste.
15 wrz 23:19
pigor: ...
C=(5,6) ⇒ D=(5−3, 6+3)= (2,9), ale
| | x | | y | |
prosta AB: |
| + |
| =1 ⇔ x+y=3, więc |
| | 3 | | 3 | |
z punktu D wysokość h
AB ⊥ AB ma równanie :
x−y=C i 2−9=C ⇒ C=−7 i x−y=−7 ⇔
x−y+7=0 .
15 wrz 23:53
Gustlik: Pigor, dobry i ciekawy sposób, ale mało kto zna równanie odcinkowe prostej, a szkoda, bo
jest ono bardzo proste, a na pewno prostsze od ogólnego Ax+By+C=0. Dlatego ja proponuję
wektorami i równaniem kierunkowym, bo współczynnik kierunkowy łatwo się liczy z wektora, a
równanie kierunkowe to zwykła funkcja liniowa, łatwe są też wzory na równoległość i
prostopadłość prostych danych równaniami kierunkowymi. Pozdrawiam
16 wrz 00:00