matematykaszkolna.pl
geometria analityczna matematyczna-noga: Proszę o pomoc bo rozwiązuje zadanie i w sumie nie wiem co rozwiązuje ! emotka Punkty A=(0,3) B=(3,0) C= (5,6) i D to kolejne wierzchołki równoległoboku ,napisz równanie wysokości opuszczonej z wierzchołka D na bok AB emotka Z góry dzięki za pomoc, mam nadzieje ,ze ktoś mi to przejżyście wyłumaczy
15 wrz 15:52
Basia: przerabiałeś (aś) wektory ?
15 wrz 16:00
matematyczna-noga: nie przerabiałem wktorów emotka
15 wrz 16:01
Basia: no to beznadziejnie długie liczenie Cię czeka: 1. piszesz równanie pr.AB 2. piszesz równanie pr.CD (równoległa do AB i przechodzi przez C) 3. piszesz równanie pr.BC 4. piszesz równanie pr.AD (równoległa do BC i przechodzi przez A) 5. szukasz współrzędnych D (układ równań pr.AD i pr.CD) 6. piszesz równanie prostej DD1 (prostopadła do AB i przechodzi przez D) 7. szukasz współrzędnych D1 (układ równań pr.AB i pr.DD1) 8. liczysz długość odc.DD1
15 wrz 16:07
matematyczna-noga: dzięki bardzo za pomoc emotka trochę dużo tego będzie emotka ale teraz mam odniesienie emotka dzięki
15 wrz 16:08
Bogdan: rysunek
 0 + 5 5 2 + 6 9 
S = (xs, ys), xs =

=

, ys =

=

2 2 2 2 
 5 3+xD 9 0+yD 
D = (xD, yD),

=

⇒ xD = 2,

=

⇒ yD = 9,
 2 2 2 2 
 3 − 0 
k1: y = a1x + b1, a1 =

= −1
 0 − 3 
k2: y = a2x + b2, k2⊥k1 ⇒ a1 * a2 = −1 ⇒ a2 = 1 k2: y = 1(x − xD) + yD ⇒ y = x − 2 + 9 ⇒ y = x + 7
15 wrz 16:17
Mila: II sposób 1) środek AC: S(2,5;4,5) 2) D=(x,y) przekątne dzielą się na połowy S jest środkiem BD:
 x+3 y+0 
(

;

)=(2,5;4,5)
 2 2 
stąd x i y x=2 y=9 D(2,9) 3 ) prosta AB 4) prosta h ⊥AB i D∊h Zrób rysunek.
15 wrz 16:22
matematyczna-noga: dzięki bardzo emotka
15 wrz 16:24
Gustlik: rysunekBasia, zamiast prowadzić kolegę krętą dróżką, pokaż wektory, tak jak ja to robię, bo bez tego będzie bryndza i recesja. Wektory są proste jak konstrukcja młotka, a znacznie skracają obliczenia. A=(0,3) B=(3,0) C= (5,6) i D=(x, y) Wektor AD=BC BC=C−B=[5−3, 6−0]=[2, 6] AD=[2, 6] AD=D−A=[x−0, y−3]=[x, y−3] x=2 y−3=6 y=9 D=(2, 9) Licze wspołrzedne wektora AB, sa potrzebne do obliczenia współczynnika kierunkowego. AB=B−A=[3−0, 0−3]=[3, −3]
 −3 
Wsp. kier. AB: a1=

=−1
 3 
 1 
Wsp. kier. prostej h: a2=−

=1
 a1 
Pr. h: y=x+b Wstawiam wsp. D 9=2+b b=7 Odp: y=x+7 Naprawdę polecam wszystkim nauczyc się wektorów na własną rękę, jeżeli w szkole ich nie wytłumaczono. Co jest trudnego we wzorze AB=[xB−xA, yB−yA]? Nie wiem, co za idiota w MEN widział problem w wektorach, że wyciął je z programu, a potem zadanie, które można zrobic w kilku linijkach robi sie na dwie strony. To tylko odejmowanie i dodawanie, a potem zadanka z geometrii analitycznej robi sie błyskawicznie, bez zbędnych układów równań czy skomplikowanych i długich jak trasa z Warszawy do Nowego Jorku wzorów.
15 wrz 23:01
Eta: emotka
15 wrz 23:03
Mila: Gustlik, moja droga jest prosta. Bogdana też, nie ma tam ani jednego zakrętu.
15 wrz 23:09
Eta: To co to za trasa? ..... bez zakrętów ?
15 wrz 23:10
Gustlik: Tu zadanie, które bez wektorów ja sam mając wprawę w obliczeniach robiłbym do końca świata i jeden dzień dłużej, a uczeń − nie wspomnę ile czasu by mu to zajęło: https://matematykaszkolna.pl/forum/154310.html . Proponuję przeanalizować, zwłaszcza zachęcam do tego matematyczną−nogę. To zadanie jest możliwe do rozwiązania bez wektorów, czyli po murzyńsku, nie obrazając Murzynów oczywiście, ale w każdym punkcie trzeba byłoby zaczynac obliczenia od początku, a z wektorów poszło znacznie szybciej, bo wiele wielkości można było obliczyć znając współrzędne wektorów tworzących boki trójkąta. Niemniej jednak samo w sobie zadanie jest długie, ale bez wektorów byłoby gigadługie.
15 wrz 23:16
Gustlik: Mila, Bogdan − tak macie rację, Wasza droga jest prosta. Niemniej gorąco zachęcam do wektorów, bo ze współrzędnych wektorów idzie naprawdę prosto obliczyc wiele innych rzeczy i bez cofania się z obliczeniami do początku, np. równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty, odległość punktów, pola figur itp. Jak się obliczyu współrzędne wektorów to potem jest z górki, dlatego namawiam do metod wektorowych, bo są banalnie proste.
15 wrz 23:19
pigor: ... C=(5,6) ⇒ D=(5−3, 6+3)= (2,9), ale
 x y 
prosta AB:

+

=1 ⇔ x+y=3, więc
 3 3 
z punktu D wysokość hAB ⊥ AB ma równanie : x−y=C i 2−9=C ⇒ C=−7 i x−y=−7 ⇔ x−y+7=0 .
15 wrz 23:53
Gustlik: Pigor, dobry i ciekawy sposób, ale mało kto zna równanie odcinkowe prostej, a szkoda, bo jest ono bardzo proste, a na pewno prostsze od ogólnego Ax+By+C=0. Dlatego ja proponuję wektorami i równaniem kierunkowym, bo współczynnik kierunkowy łatwo się liczy z wektora, a równanie kierunkowe to zwykła funkcja liniowa, łatwe są też wzory na równoległość i prostopadłość prostych danych równaniami kierunkowymi. Pozdrawiam emotka
16 wrz 00:00