ekstrema funkcji kwadratowej
ona: y= 3x
2−5x−7
x∊<−8;3>
jak mam wyznaczyć tą ekstreme ? wgl nie wiem o co kaman
16 wrz 17:47
artuss: Mi się wydaje, ze najpierw trzeba policzyć deltę Δ=b2−4ac gdzie a=3 b−5 c=−7
liczysz x1 i x2
x1=−b −√Δ /2a x2= −b − √Δ /2a
16 wrz 18:46
artusss: i wtedy rysujesz sobie parabole na kartce zaznaczasz miejsca zerowe i piszesz <x1,x2> w tym
przypadku
16 wrz 18:47
krystek: Oblicz wsp wierzchołka i zobacz , czy wierzchołek należy do tego przedziału
16 wrz 18:52
niunia: a nie robie tego tak np?
f(−8)=3*(−8)2−5*(−8)−7 i tak dalej a potem podstawiać 3
no i potem obliczyć p i q ?
16 wrz 18:59
krystek: | | 5 | |
p= |
| ∊<−8,3> więc najmniejsza wartość to q |
| | 6 | |
a max to f(−8)
16 wrz 19:08