Z koła o średnicy 8 cm wycięto trójkąt równoboczny
potrzebujacy: Z koła o średnicy 8 cm wycięto trójkąt równoboczny wpisany w to koło. Oblicz pole pozostałej
części koła.
16 wrz 13:24
dero2005:

R = 4
23h = R ⇒ h =
a =
23√3h
P
k = πR
2
P
k − P
t =
16 wrz 14:32
potrzebujacy: nie wiem jak mam to dalej obliczyc ile wynosi ta
13 h

albo jak wyglada dokonczone
zadanie
16 wrz 14:56
Bogdan:
| | 1 | | 2 | |
Warto skorzystać z zależności: R = |
| a√3 zamiast z R = |
| h. |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
To jakaś niedobra maniera upierania się w takich sytuacjach z R = |
| h, co wymaga |
| | 3 | |
wprowadzenia kolejnej zmiennej h.
| | 1 | |
R = |
| a√3 /*√3 ⇒ a = R√3 ⇒ a2 = 3R |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
Pole trójkąta P = |
| a2√3 = |
| *3R√3 |
| | 4 | | 4 | |
W tym zadaniu: R = 4 ⇒ a
2 = 3*4 = 12
16 wrz 15:06
dero2005:
23h = R |*3
2h = 3R :2
h =
32R = 6
a =
23√3*h =
23√3*6 = 4
√3
| | a2√3 | | (4√3)2*√3 | |
Pt = |
| = |
| = 12√3
|
| | 4 | | 4 | |
P
k = πR
2 = π*4
2 = 16π
P
k − P
t = 16π−12
√3 = 4(4π−3
√3) ≈ 29,49 cm
2
16 wrz 15:10