jednokladnosc
aaaa: Zadanie z jednokladnosci
dane są odcinki AB oraz CD gdzie A(3,1) B(1,3) C(6,3) D(3,6) wyznacz taka jednokladnosc aby
Jso(AB)=CD
nie wychodzi mi przypadek gdy k<0
mam takie cos Js0(A)=D oraz Js0(B)=C
[3−a,1−b]=k*[3−a,6−b] ⇒ k=1 a przeciez nie moze takie byc
prosze o pomoc
11 wrz 13:24
think: wiesz ja bym to zrobiła tak:
0 = (x
o,y
o)← jest punktem przecięcia się prostych przechodzących przez BC i AD
11 wrz 13:46
aaaddd: tez mozna ale chcialbym to wyznaczyc rachunkowo i nie wychodzi ten pierwszy przypadek
11 wrz 13:50
aaaddd: Js0(A)=D oraz Js0(B)=C
[3−a,1−b]=k*[3−a,6−b] oraz [6−a,3−6]=k*[1−a,3−b]
i jak wyznaczyc k ktore ma wyjsc −3/2
11 wrz 13:52
aaaddd: z tego co wyzej napisalem ⇒ ze k=1 ale nie moze byc tyle a na pewno sie nie pomylilem bo
sprawdzalem to juz kilka razy
11 wrz 13:53
m.: Najlepiej zrobić tak jak napisała think . Najszybciej i prawidłowo
16 wrz 11:04