matematykaszkolna.pl
help TOmek: rysunekPrzekątna trapezu równoramiennego tworzy z ramieniem kąt prosty. Wysokosc trapezu poprowadzona z wierzhcołka kąta rozwartego dzieli podstawę na odcinki o długosciach a i b (a>b). Oblicz pole trapezu.
 b2tg 
Mi wyszło

lecz to zła odpowiedz... helpp
 2 
9 gru 22:00
Godzio: nie możesz zapisać odpowiedzi z użyciem danych które nie są podane w odpowiedzi, możesz jedynie korzystać z a i b zaraz się popatrzy
9 gru 22:02
TOmek: podobno tutaj trzeba pokręcić z podobienstwem trójkątow... ale nic nie moge ukręcić.
9 gru 22:03
Godzio: rysunek Zapamiętaj taką zależność w trójkącie prostokątnym: h = ab, można to wyprowadzić na podstawie podobieństwa trójkątów na jakie dzieli wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego
 (a − 2b) + a + b 2a − b 
P =

* h =

* ab
 2 2 
9 gru 22:05
TOmek: dziekuje pięknie emotka
9 gru 22:09
think: to wiesz, że górna podstawa ma w takim razie długość (a − b) h2 + b2 = |CB|2 d2 = a2 + h2 d2 + |CB|2 = (a + b)2
9 gru 22:09
Godzio:
9 gru 22:10
TOmek: rysunekja znam taką zależność, nie wiem czy jest dobra:
 a*b 
h=

c 
to tez jest prawdą
9 gru 22:10
Eta: Godzia odp: ....... emotka
9 gru 22:11
Godzio: rysunek Tak, to wynika z przyrównania pól
ch ab ab 

=

⇒ h =

2 2 c 
Co to tamtej z podobieństwa:
h x 

=

⇒ h2 = xy ⇒ h = xy
y h 
9 gru 22:12
TOmek: 3 najwiekszych PRO zebrało jest w moich temacie \o/ Proszę teraz o odp. na mój przedostatni post. emotka
9 gru 22:13
TOmek: dziękuje
9 gru 22:16
Godzio: Ale pamiętaj, te zależności tylko w trójkącie prostokątnym
9 gru 22:19
amuze: Ja mam pytanie co do odp z 9 gru 22:05 tam do pola tego trapezu skoro wiemy juz ze dolna podstawa to a+b wysokosc to ab to jakim sposobem tam wychodzi takie pole bo licze gorną podstawe i cos glupiego mi wychodzi , nie moge dojsc do takiego wynikuemotka
16 wrz 16:26
Dominik: czy przypadkiem gorna podstawa nie powinna miec dlugosci a − 2b?
17 lut 14:33
Dominik: nie bylo pytania
17 lut 14:45
OLa: rysunek
23 lut 18:45