help
TOmek:

Przekątna trapezu równoramiennego tworzy z ramieniem kąt prosty. Wysokosc trapezu poprowadzona
z wierzhcołka kąta rozwartego dzieli podstawę na odcinki o długosciach a i b (a>b). Oblicz
pole trapezu.
| | b2tg | |
Mi wyszło |
| lecz to zła odpowiedz... helpp |
| | 2 | |
9 gru 22:00
Godzio:
nie możesz zapisać odpowiedzi z użyciem danych które nie są podane w odpowiedzi, możesz jedynie
korzystać z a i b zaraz się popatrzy
9 gru 22:02
TOmek: podobno tutaj trzeba pokręcić z podobienstwem trójkątow... ale nic nie moge ukręcić.
9 gru 22:03
Godzio:

Zapamiętaj taką zależność w trójkącie prostokątnym:
h =
√ab, można to wyprowadzić na podstawie podobieństwa trójkątów na jakie dzieli wysokość
poprowadzona z wierzchołka kąta prostego
| | (a − 2b) + a + b | | 2a − b | |
P = |
| * h = |
| * √ab |
| | 2 | | 2 | |
9 gru 22:05
TOmek: dziekuje pięknie
9 gru 22:09
think: to wiesz, że górna podstawa ma w takim razie długość (a − b)
h2 + b2 = |CB|2
d2 = a2 + h2
d2 + |CB|2 = (a + b)2
9 gru 22:09
Godzio:
9 gru 22:10
TOmek:

ja znam taką zależność, nie wiem czy jest dobra:
to tez jest prawdą
9 gru 22:10
Eta:
Godzia odp: .......
9 gru 22:11
Godzio:

Tak, to wynika z przyrównania pól
Co to tamtej z podobieństwa:
| h | | x | |
| = |
| ⇒ h2 = xy ⇒ h = √xy |
| y | | h | |
9 gru 22:12
TOmek: 3 najwiekszych PRO zebrało jest w moich temacie \o/
Proszę teraz o odp. na mój przedostatni post.
9 gru 22:13
TOmek: dziękuje
9 gru 22:16
Godzio:
Ale pamiętaj, te zależności tylko w trójkącie prostokątnym
9 gru 22:19
amuze: Ja mam pytanie co do odp z 9 gru 22:05 tam do pola tego trapezu
skoro wiemy juz ze dolna podstawa to a+b wysokosc to
√ab to jakim sposobem tam wychodzi
takie pole

bo licze gorną podstawe i cos glupiego mi wychodzi , nie moge dojsc do takiego
wyniku
16 wrz 16:26
Dominik: czy przypadkiem gorna podstawa nie powinna miec dlugosci a − 2b?
17 lut 14:33
Dominik: nie bylo pytania
17 lut 14:45
OLa:
23 lut 18:45