matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sinus pola rombu
asdasd:
Wyznacz sinus kata ostrego rombu, wiiedzac, ze pole kola wpisanego w ten romb jest rowne polowie pola rombu..
16 wrz 18:30
Eta:
h=2r , r −− dł. promienia okręgu wpisanego w romb, r>0 P(rombu)=a*2r P(koła)= πr
2
z treści zad: a*2r= 2*πr
2
/:r ⇒ a= πr
2r
sinα=
= ......... dokończ
a
16 wrz 18:47