Zrozpaczona: Wyznacz miary kątów czworokąta wpisanego w okrąg, wiedząc, że przedłużenia przeciwległych boków
przecinają się, tworząc kąty 20 i 44 stopnie.
22 lis 19:24
a:

Z przecięcia boków powstaną dwa trójkąty, znamy miarę ich jednego kąta: 20 i 44
Wykorzystamy:
twierdzenie o czw. wpisanym w okrąg (suma przeciwległych kątów = 180 stopni)
znajomość miar kątów w trójkącie (suma miar kątów w tr, = 180 stopni)
W trójkącie ACE:
a + d = 160 (a,d − miary kątów)
W trójkącie ABF(tym uciętym):
a + b = 136
Z tego wynika, że miarą kąta
b jest mniejsza od miary kąta
d o 160 − 136 = 24 stopni
Korzystamy z tw. o czw. wpisanym w okrąg
b + d = 180
b + b + 24 = 180
2b = 156
b = 78 stopni
Obliczamy miarę pozostałych kątów:
d = 180 − 78 = 102
a = 160 − 102 = 58
c = 180 − 58 = 122
22 lis 19:45
HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!: Wielkie dzięki a:
22 lis 19:51
d:
27 lis 14:49
Xx: Jak obliczyć promień okręgu wpisanego w dowolny czworokat,jeśli wiem,że jego kąty wynoszą
60,73,107,120 i znam długość boków przy kącie 60 czyli 4 i 2?
4 sty 12:04