Proszę o pomoc :)
Paweu: wyznacz zbiór liczb spełniających równanie
√x2+8x+16 − Ix−6I=10
mam tyle:
√(x+4)2 − Ix−6I=10
Ix+4I−Ix−6I=10
ale nie umiem tego uzasadnić. mam równania:
x+4+x−6=10 −x−4−x+6=10
x=6 x=−4
ale dlaczego odpowiedź to jedynie x=6?
14 wrz 19:30
req: równanie musisz rozpatrzyć w trzech przedziałach (−niesk ; −4) , <−4;6) i <6 ; + niesk)
14 wrz 19:33
Paweu: a mógłbyś/ mogłabyś napisać mi jak mają wyglądać? bo zawsze mam prolem ze znakami, kiedy "+" a
kiedy "−"
14 wrz 19:37
Vizer:

|x+4|−|x−6|=10
I. dla x∊(−
∞,−4)
−x−4+x−6=10
−10=10
sprzeczność
II.dla x∊<−4,6)
x+4+x−6=10
2x=12
x=6 ∧ x∊<−4,6)
sprzeczność
III. dla x∊<6,+
∞)
x+4−x+6=10
10=10
x∊R ∧ x∊<6,+
∞)
x∊<6,+
∞)
I. v II. v III.
x∊<6,+
∞)
14 wrz 19:48
Paweu: dziękuję
14 wrz 20:12
uoi:

αβγ
∞
16 wrz 15:26
pigor: ...

lub np. tak :
√x2+8x+16−Ix−6I= 10 ⇔
√x+4)2−Ix−6I= 10 ⇔ |x+4|−|x−6|= 10 ⇔
⇔ |x+4|= |x−6|+10 /
2 (dlaczego mogę ?) ⇔ x
2+8x+16= x
2−12x+36+20|x−6|+100 ⇔
⇔ 20x−20−100= 20|x−6| ⇔ 20|x−6|= 20x−120 /:20 ⇔
|x−6|= x−6 , a stąd
i definicji wartości bezwzględnej ⇔
x−6 ≥0 ⇔
x ≥6 ⇔
x∊[6;+∞) . ...
16 wrz 15:47