matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
maniek:
stosując sie do podanego przykladu rozłóż wielomian w na czynniki przyklad w(x)=x
4
+4=(x
4
+4x
2
+4)−4x
2
=(x
2
+2)
2
−(2x)
2
=(x
2
−2x+2)(x
2
+2x+2) a)w(x)=x
4
+1 b)w(x)=4x
4
+9
16 wrz 18:49
Piotr:
no to zastosuj
16 wrz 18:50