błagam o pomoc
someone: W ostrosłupie prawidłowym o podstawie kwadratowej krawędź podstawy ma długość a , natomiast kąt
między krawędzią boczną i krawędzią podstawy wychodzącą z tego samego wierzchołka ma miarę
Beta.Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.
2 gru 18:15
Mateusz: pomagam
2 gru 18:18
Mateusz: oznaczamy
h−wysokość ściany bocznej
H−wysokosc ostrosłupa wiemy ze
−−−−−−−−−−
2
| | a | |
h = tgβ* |
| tak więc pole całkowite wynosi:
|
| | 2 | |
| | 1 | |
Pc = a2 + 4 * |
| ah => podstawiam za h wyrazenie wczesniejsze i otrzymuje
|
| | 2 | |
| | tgβ*a | |
Pc = a2 + 2a* |
| => wyciągam przed nawias i otrzymuje
|
| | 2 | |
P
c = a
2(1+tgβ) => teraz objętość
| | a | |
H = √h2− |
| 2 => tutaj całe wyrazenie jest pod pierwiastkiem wiec jak bedziesz pisał/ła |
| | 2 | |
to pamiętaj o tym
| | tg2β*a2 | | a2 | |
podstawiam i otrzymuje H = √ |
| − |
| => tu tez całe wyrazenie jest pod |
| | 4 | | 4 | |
pierwiastkiem
dalej przekształcam i otrzymuje
| | a√tg2β−1 | |
H = |
| => tu juz pierwiastek tylko w liczniku tak jak jest napisane
|
| | 2 | |
| | 1 | |
wiemy ze V = |
| a2*H => podstawiamy wcześniej wyliczone H do tego wzoru i otrzymuje
|
| | 3 | |
| | a3√tg2β−1 | |
V = |
| => tu tez pierwiastek jest tylko w liczniku
|
| | 6 | |
i koniec zadania
2 gru 18:38
someone: dziękuję ci bardzo będę to teraz rozwalać
2 gru 18:42
Mateusz: tu w V ma być a3 przed √ zebys sie nie pomylił/ła nie napisał/ła czasem 3√
2 gru 18:46
someone: nie napiszę, tego już się domyśliłam

mam jeszcze jedno zadanko jeśli masz ochotę
2 gru 18:51
Mateusz: Bardzo chętnie ale nie dzis bo musz leciec do pracy ale Eta Bogdan moze oni ci pomogą albo ktos
inny napewno sie znajdzie
2 gru 18:58
wera:

α444
16 wrz 09:45
wera: 4√2 krawedz podstawy
5 krawedz boczna
16 wrz 09:46
wera: proszę o pomoc
16 wrz 09:47