zamień
asia: zamień postać kanoniczną na ogólną i iloczynową
y=2(x−1)
2−5
y=2(x
2−2x+1)−5
y=2x
2−4x+2−5
y=2x
2−4x−3 i tak dalej
NIE WIEM SKĄD SIE BIERZE TO 2x W DRUGIEJ LINIJCE

y=2(x
2− 2x +1)−5
16 wrz 19:14
Eta:
2(x−1)2 −5
kolejność działań: najpierw potęgowanie , a później mnożenie
dlatego: y =2*( ............)−5
16 wrz 19:18
asia: noo czyli było by tak
y=2(x
2+1)−5
a nie:
y=2(x
2−2x+1)−5 SKĄD TO 2x

?
16 wrz 19:24
Piotr:
wzory skroconego mnozenia !
16 wrz 19:26
asia: no tak tak wiem że wory ale możesz mi wytłumaczyć jaki wzór tu został użyty i co za co zostało
podstawione ? byłabym wdzięczna
16 wrz 19:30
Piotr:
(a−b)
2= a
2−2ab+b
2
y= 2(x−1)
2−5
y= 2(x
2−2*x*1+1)−5
y=2(x
2−2x+1)−5
juz wiesz ?
16 wrz 19:32
16 wrz 19:36
Piotr:
prosze
16 wrz 19:36
misia: Piotrze czyli jak użyje wzoru skróconego mnożenia to już tej potęgi do kwadratu nie biore pod
uwagi ? nie potęguje sie wtedy czy jak ?

(x−1)
2
16 wrz 20:10