uzasadnij że
matma: uzasadnij, że 2(1+3+32+.....+32011)<32011
16 paź 13:28
Edek: a czy to jest na pewno dobrze przepisane, bo coś mi nie pasuje ta nierówność
16 paź 14:45
Tomek.Noah: pewnie ze nie pasuje bo znak powinien byc odwrotnie
16 paź 14:46
AS:
Szereg w nawiasie jest ciągiem geometrycznym: a1 = 1 , q = 3 , n = 2011
Obliczam sumę
| | a1*(qn − 1) | | 1*(32011 − 1) | | 1 | |
S = |
| = |
| = |
| *(32011 − 1) |
| | q − 1 | | 3 − 1 | | 2 | |
Wobec tego
| | 1 | |
L = 2* |
| *(32011 − 1) = 32011 − 1 P = 32011 |
| | 2 | |
Wobec tego
3
2011 − 1 < 3
2011
0 < 1 c.n.d.
16 paź 15:51
sushi_ gg6397228:
niestety mamy n=2012
1=30 ....
i kolejne potegi 0,1,2,3,4,..., 2011 czyli 2012 wyrazów
16 paź 15:54
AS: Zgoda − wpadka
2 + 2*(3 + 3
1 + 3
2 + ... + 3
2011) < 3
2011
Z poprzedniego wyliczenia
| | 1 | |
2 + 2* |
| *(32011 − 1) < 32011 |
| | 2 | |
2 + 3
2011 − 1 < 3
2011
0 < 1 − 2 fałsz.
Nierówność nie jest prawdziwa.
16 paź 16:08
AS: II wersja
2*(1 + 3 + 32 + ... ) + 2*32011 < 32011
2*(1 + 3 + 32 + ...) < −32011
fałsz , bo lewa strona dodatnia,prawa ujemna,
więc taka nierówność nie może być prawdziwa.
16 paź 17:05
smb: 'matma' źle przepisał przykład
2(1+3+32+...+32010) < 32011
16 wrz 17:25