określ położenie prostej i okręgu
Julia: proszę o pomoc

mam coś takiego :
Określ położenie prostej i okręgu
potem mam to narysować(przedstawić graficznie )
16 wrz 17:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
x2−2x+y2+8y−35=0 .... określ środek i promień okręgu
16 wrz 18:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
wzajemne położenie −−− innymi słowy rozwiąż układ
jeżeli jest:
a) brak rozwiązań ... to prosta NIE PRZECINA okrąg
b) jedno rozwiązanie ... to prosta jest STYCZNA do okręgu
c) jeżeli dwa rozwiązania ... to prosta przecina okrąg (sieczna)
d) jeżeli więcej rozwiązań ... to coś źle policzyłaś
16 wrz 18:03
Piotr:
mozesz np tak:
obliczyc środek i promien okregu
obliczyc odleglosc środka okręgu od prostej i porownac z promieniem.
(rysunek juz wtedy nie powinien byc trudny

)
16 wrz 18:04
Aga1.: x+y−4=0
Znajdź odległość środka okręgu S(1,−4) od prostej x+y−4=0
16 wrz 18:04
16 wrz 18:10