Sprawdzenie tożsamości trygonometrycznej
Bożoj: Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi. Podaj konieczne założenia.
2/cos2a −1 = 1+ 2 tg2a
5 maj 12:02
Bogdan:
Co jest w mianowniku pod liczbą 2 ? czy cos2α ?, czy cos2α − 1 ?
5 maj 12:06
Bożoj: cos2a
5 maj 12:10
Bogdan:
| | 2 | |
To znaczy, że mamy: |
| − 1 = 1 + 2tg2α |
| | cos2α | |
Zobacz tu obok, jest instrukcja pisania wyrażeń matematycznych.
Założenia: cos
2α ≠ 0
| | 2 | | 2 − cos2α | | 1 + 1 − cos2α | |
L = |
| − 1 = |
| = |
| = |
| | cos2α | | cosα | | cos2α | |
| | 1 + sin2α | | sin2α + cos2 + sin2α | |
= |
| = |
| = spróbuj dokończyć |
| | cos2α | | cos2α | |
5 maj 12:23
Bożoj: =sin2a/cos2a + cos2a/cos2a + sin2a/ cos2a = tg2a+1+tg2a=1+ 2 tg2a.
Dziękuję
5 maj 12:29
Bogdan:
Pisz stosując zapis ułamkowy lub nawiasy dla licznika i mianownika, Twój zapis jest
niejasny.
5 maj 13:09
Bogdan:
| sin2α + cos2α + sin2α | | cos2α | | 2sin2α | |
| = |
| + |
| = |
| cos2α | | cos2α | | cos2α | |
= 1 + 2tg
2α = P
5 maj 13:12
kinga: (2+tgx)(1+2tgx) = 2/cos2x + 5tgx
16 wrz 16:08