Wyznacz równanie prostej, do której należą punkty A i B, jeśli:
xxx: Wyznacz równanie prostej, do której należą punkty A i B, jeśli:
a) A=(−2,1) B=(3,3)
b) A=(2,6) B=(1,2)
c) A=(−2,3) B=(−1,2)
d) A=(−3,2) B=(−3,−3)
e) A=(0,0) B=(1,−3)
f) A=(1,−2) B=(−1,−2)
g) A=(1,1) B=(0,0)
h) A=(4,−3) B=(4,1)
Prosze pomożcie błagam




10 wrz 19:24
Eta:
Dla
Gustlika
11 wrz 00:38
Godzio:
11 wrz 00:40
Eta:
a) AB: 2x−5y+9=0
b) AB: y=4x−2
c) AB: y=−x+1
d) AB: x= −3
e) AB: y=−3x
f) AB: y= −2
g) AB:y=x
h) AB: x=4
11 wrz 00:56
Gustlik: Z wektorów:
Współrzędne wektora
AB
→=[x
B−x
A, y
B−y
A]=[w
x, w
y]
Współczynnik kierunkowy prostej:
ad a)
A=(−2,1) B=(3,3)
AB
→=[3−(−2), 3−1]=[5, 2]
podstawiamy współrzędne jednego z tych punktów np. A
Ale może się zdarzyć przypadek "krytyczny"

!
Np.
d) A=(−3,2) B=(−3,−3)
AB
→[−3−(−3), −3−2]=[0, −5]
| | −5 | |
a= |
| ⇒ dzielenie przez 0, współczynnik kierunkowy NIE ISTNIEJE  ! |
| | 0 | |
Wtedy mamy prostą pionową o równaniu x=c.
Patrzymy na współrzędne x obu tych punktów i to jest rozwiązanie:
x=−3.
Inny przypadek − gdy a=0
f) A=(1,−2) B=(−1,−2)
AB
→[−1−1, −2−(−2)]=[−2, 0]
| | 0 | |
a= |
| =0 ⇒ prosta pozioma y=b − równanie funkcji stałej |
| | −2 | |
W takiej sytuacji patrzymy na współrzędne y obu punktów i mamy rozwiązanie:
y=−2.
Resztę spróbuj sama.
Pamiętaj o przypadkach "krytycznych":
| | dziel | |
1. Gdy a= |
| ⇒ prosta pionowa x=c, gdzie c to x−owa wspołrzędna obu punktów. |
| | 0 | |
| | 0 | |
2. Gdy a= |
| =0 ⇒ prosta pionowa y=b, gdzie b to y−owa wspołrzędna obu punktów |
| | coś | |
11 wrz 02:05
Gustlik: Chochlik: w pkt. 2 ma być prosta pozioma. Reszta jest dobrze.
11 wrz 02:06
lewy: 5
16 wrz 19:10