Zbiór
Kaska : witam ; )
Może ktos mi w tym pomóc ..?
Wpisz elementy zbiorów opisanych słownie A − zbiór dzielników liczby 36, B − zbiór naturalnych
wielokrotności liczby 3, nie większych niż 42. Wyznacz sumę, część wpólną i obie różnice ..
10 wrz 15:42
Bogdan:
Podaj wszystkie dzielniki liczby 36. Otrzymasz zbiór A.
Podaj wszystkie liczby naturalne nie większe niż 42, które dzielą się bez reszty przez 3.
Otrzymasz zbiór B.
Zapoznaj się z materiałem tu zamieszczonym:
1059
10 wrz 15:55
Kaska : ok ; )
a ile jest elementów w zbiorze B ...? 14 ...?
10 wrz 16:07
Bogdan:
Najpierw tutaj wypisz liczby zbioru A oraz zbioru B, sprawdzimy.
10 wrz 16:15
Kaska : A = { 1,2,3,4,6,9,12,18,36}
B = { 3,6,9,12,15,18,21,24,27,30,33,36,39,42}
10 wrz 16:41
pomocy: a mi ktos pomoze z ta całka?
10 wrz 16:42
Bogdan:
Zbiór A − dobrze.
Zbiór B − należy uwzględnić liczbę 0.
A = { 1, 2,
3, 4,
6,
9,
12,
18,
36 }
B = { 0,
3,
6,
9,
12, 15,
18, 21,24,27,30,33,
36, 39, 42 }
Wyróżniłem liczby występujące w zbiorze
A i w zbiorze
B, można np. to wyróżnienie
zaznaczyć podkreśleniem powtarzających się liczb.
A∪B = { wszystkie liczby zbioru
A oraz nie zaznaczone liczby zbioru
B }
A∩B = { wszystkie zaznaczone liczby }
A \ B = { wszystkie nie zaznaczone liczby zbioru
A }
B \ A = { wszystkie nie zaznaczone liczby zbioru
B }
10 wrz 16:53
Bogdan:
Czekam Kaska na reakcję.
10 wrz 17:10
Kaska : ok dzięki ... dobrze zrobiłam ; )
10 wrz 17:31
zuz: A należy zapisać: A={x:x∊N x|36}?
Jak zapisać B?
12 wrz 19:09
Kinga9600;): jej właśnie to robię

fajna ta strona jak będę miała problem to ktoś mi pomoże ?
16 wrz 20:15
Piotr:
jak ładnie poprosisz
16 wrz 20:19
Kinga9600;): No jasne, że tak
16 wrz 20:31
Kinga9600;): mam właśnie takie zadanie
W zbiorze A jest 7 elementów, w zbiorze B są 2 elementy . Podaj, ile elementów może mieć
iloczyn tych zbiorów. Uzasadnij odpowiedź.
wiem że mogą być tylko 2 elementy wspólne z racji tego że tylko tyle posiada zbiór B ale jak to
wszystko zapisać ? byłby ktoś tak miły i mi pomógł ?bardzo proszę
16 wrz 20:36
Kinga9600;): Bardzo bardzo proszę
16 wrz 20:46
demi: Mam to samo zadanie , pomoże ktoś ?
16 wrz 20:59
demi: Piotr ?;>
16 wrz 21:02
Ania: liczba całkowita przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2 a przy dzieleniu przez 4 daje reszte 1.
wtedy przy dzieleniu przez 12 liczba ta daje resztedaje reszte
24 wrz 18:49
Ania: potrzebuje na dziś
24 wrz 18:50
g: ∊≤≤∞
15 wrz 21:40