matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż że zachodzi równość
Ola:
Wykaż, że zachodzi równość. a)
√
6 − 2
√
5
+ 2 (
4
√
5
+ 1) = (1 +
4
√
5
)
2
√
2
− 1
5
√
2
− 7
b)
=
3
√
√
2
+ 1
5
√
2
+ 7
16 wrz 16:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
2)
√
2
−1
(
√
2
−1)
2
L=
=
= 3−2
√
2
=
3
√
(3−2
√
2
)
3
=
√
2
+1
2−1
=
3
√
27 − 54
√
2
+ 72 − 16
√
2
=
3
√
99 − 70
√
2
(5
√
2
−7)
2
P=
3
√
=
3
√
99−70
√
2
50−49
L=P
16 wrz 16:13