Przedstaw w postaci ogólnej
Ambryll: Przedstaw w postaci ogólnej:
y=√2(x−√2)(x+1)
15 wrz 10:58
Basia: trzeba wymnożyć i zredukować wyrazy podobne
15 wrz 10:59
Ambryll: Ale tutaj chodziło mi bardziej o przejście postaci iloczynowej do ogólnej funkcji kwadratowej.
a=√2
x1=√2
x2=−1
15 wrz 11:02
Basia:
Można skorzystać z wzorów Viete'a ale po co aż tak życie sobie utrudniać ?
x
1+x
2 = −1+
√2 ⇒
b =
√2 − 2
x
1*x
2 = −
√2
c = −2
15 wrz 11:17
Basia:
f(x) = √2(x−√2)(x+1) = √2(x2 + x − √2x − √2) =
√2x2 + √2x − 2x − 2 = p(2}x2 + (√2−2)x − 2
o wiele szybciej masz to samo
15 wrz 11:19
Ambryll: a jeśli nie chcę korzystać ze wzorów Viete'a tylko przekształcając wzory na p, deltę, b, itd...
b=−p2a
15 wrz 12:23
Basia:
Ambryll można różne cuda robić tylko po co ?
z postaci iloczynowej do ogólnej przechodzi się wykonując mnożenie
ale jeżeli już to:
możesz sobie znaleźć b tak jak napisałeś
c = f(0) = √2(0−√2)(0+1) = −2
15 wrz 12:47
Ambryll: A jeśli chciałabym jeszcze dłużej − przekształcając wzór z x
1/x
2 tak żeby policzyć deltę a
potem wzór na deltę przekształcić żeby policzyć c? Dlaczego mi nie wychodzi?
| | −b−√delta | |
x1= |
| −−> √delta=−(x12a+b) |
| | 2a | |
16 wrz 19:09