matematykaszkolna.pl
Rozwiąż zagadkę logiczną Jacku: W klasie podczas przerwy zbito doniczkę. Przebywało w niej 3 chłopców: Jurek, Leszek i Wojtek. Na pytanie "Kto zbił doniczkę?" chłopcy udzielili następujących odpowiedzi. Jurek − "Ja nie zbiłem doniczki, Wojtek ją zbił" Leszek − "Wojtek nie zbił doniczki, Jurek ją zbił" Wojtek − "Ja nie zbiłem doniczki, Leszek też jej nie zbił" Ustal, który chłopiec zbił doniczkę, wiedząc, że jeden z nich dwa razy skłamał, drugi raz skłamał i raz powiedział prawdę, a trzeci dwa razy powiedział prawdę" PS. Niestety nie wystarczy mi sama odpowiedź czy sposób dedukcji, potrzebuję uzasadnienia prawami logicznymi bądź tabelkowo emotka Z góry dzięki!
15 wrz 21:20
K: To zadanie na poziomie liceum?
15 wrz 21:23
Jacku: Tak
15 wrz 21:24
K: To jest zadanie dodatkowe? Czy normalne zadanie domowe dla wszystkich?
15 wrz 21:25
Jacku: Normalne zadanie domowe dla wszystkich...
15 wrz 21:27
Jacku: Halooo? Pomoże ktoś, naprowadzi choć trochę? emotka
15 wrz 22:14
Basia: 0 − kłamstwo 1 − prawda przypadek 1. co by było gdyby Jurek zbił doniczkę J: 0 ∧ 0 L: 1 ∧ 0 W: 1 ∧ 1 zgadza się czyli Jurek zbił doniczkę (zasadniczo to koniec, ale dla wprawy możesz tak samo sprawdzić dwie pozostałe możliwości) przypadek 2. co by było gdyby Leszek zbił doniczkę J: 1 ∧ 0 L: 1 ∧ 0 W: 1 ∧ 0 nie pasuje przypadek 3. co by było gdyby Wojtek zbił doniczkę rozważ sam
15 wrz 22:41
Mateusz: Fajna zagadka emotka najprosciej chyba po kolei załozyc ze ktorys ja zbił i sprawdzić wartosci logiczne zdań np zakładam że Leszek zbił doniczke(czyli jest winny): załozmy ze Jurek zbił doniczke wtedy mamy takie mozliwosci: 1)0∧0=0 2)1∧1=1 3)1⋀1=0 niezgodne z warunkami zadania i idąc tak dalej mozna dojsc do wniosku ze Wojtek zbił doniczke emotka
15 wrz 22:45
Basia: oj faktycznie pomyliłam się przy L: jest 1 ∧ 1 czyli Jurek nie pasuje ale to tak jest jak nie ma tekstu przed oczami
16 wrz 00:18