Rozwiąż zagadkę logiczną
Jacku: W klasie podczas przerwy zbito doniczkę. Przebywało w niej 3 chłopców: Jurek, Leszek i Wojtek.
Na pytanie "Kto zbił doniczkę?" chłopcy udzielili następujących odpowiedzi.
Jurek − "Ja nie zbiłem doniczki, Wojtek ją zbił"
Leszek − "Wojtek nie zbił doniczki, Jurek ją zbił"
Wojtek − "Ja nie zbiłem doniczki, Leszek też jej nie zbił"
Ustal, który chłopiec zbił doniczkę, wiedząc, że jeden z nich dwa razy skłamał, drugi raz
skłamał i raz powiedział prawdę, a trzeci dwa razy powiedział prawdę"
PS. Niestety nie wystarczy mi sama odpowiedź czy sposób dedukcji, potrzebuję uzasadnienia
prawami logicznymi bądź tabelkowo

Z góry dzięki!
15 wrz 21:20
K:
To zadanie na poziomie liceum?
15 wrz 21:23
Jacku: Tak
15 wrz 21:24
K:
To jest zadanie dodatkowe? Czy normalne zadanie domowe dla wszystkich?
15 wrz 21:25
Jacku: Normalne zadanie domowe dla wszystkich...
15 wrz 21:27
Jacku: Halooo? Pomoże ktoś, naprowadzi choć trochę?
15 wrz 22:14
Basia:
0 − kłamstwo
1 − prawda
przypadek 1.
co by było gdyby Jurek zbił doniczkę
J: 0 ∧ 0
L: 1 ∧ 0
W: 1 ∧ 1
zgadza się czyli Jurek zbił doniczkę
(zasadniczo to koniec, ale dla wprawy możesz tak samo sprawdzić dwie pozostałe możliwości)
przypadek 2.
co by było gdyby Leszek zbił doniczkę
J: 1 ∧ 0
L: 1 ∧ 0
W: 1 ∧ 0
nie pasuje
przypadek 3.
co by było gdyby Wojtek zbił doniczkę rozważ sam
15 wrz 22:41
Mateusz:
Fajna zagadka

najprosciej chyba po kolei załozyc ze ktorys ja zbił i sprawdzić wartosci
logiczne zdań np zakładam że Leszek zbił doniczke(czyli jest winny):
załozmy ze Jurek zbił doniczke wtedy mamy takie mozliwosci:
1)0∧0=0
2)1∧1=1
3)1⋀1=0
niezgodne z warunkami zadania i idąc tak dalej mozna dojsc do wniosku ze Wojtek zbił doniczke
15 wrz 22:45
Basia:
oj faktycznie pomyliłam się przy L: jest 1 ∧ 1 czyli Jurek nie pasuje
ale to tak jest jak nie ma tekstu przed oczami
16 wrz 00:18