Trzy okręgi o promieniach równych 3 cm są parami styczne zewnętrznie. Oblicz pro
Ater: Trzy okręgi o promieniach równych 3 cm są parami styczne zewnętrznie. Oblicz promień okręgu
stycznego z każdym z tych okręgów wewnętrznie.
18 paź 17:45
Krystian:

Nie jestem pewny, czy właśnie o to chodzi, w tych "parami styczne zewnętrznie", ale jeśli tak,
to widzimy, że środki okręgów tworzą trójkąt równoboczny. Po wpisaniu tych okręgów w jeden
większy widzimy, że promień większego (r1), to promień mniejszego (R) i 2/3 wysokości
trójkąta (
https://matematykaszkolna.pl/strona/495.html). Wysokość trójkąta możemy wyliczyć z wzoru pitagorasa: 6
2=3
2+x
2 , 36−9=x
2,
x=
√27, x=3
√3.
Odp. 3
√3+3=y [cm]
Mam nadzieję, że niczego nie pomieszałem.
18 paź 19:14
Przemek: trochę pomieszałeś wynik wynosi 2√3 + 3 ponieważ bierzemy tylko 2/3 wysokości
16 wrz 18:13
Serniko: r=3
x=szukana
R=promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym wyznaczonym przez środki danych okręgów
r=2/3 * 6√3/2= 2√3 cm
R=x+r
x=r−R
x= (2√3−3) cm
11 sty 17:22