Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x)
Joddy: Hej mam takie zadanie :
Liczba −3 jest miejscem zerowym wielomianu W(x). Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu
przez wielomian P(x) = x2−x−12 jeśli wiadomo, że w wyniku dzielenia wielomianu W(x) przez
dwumian (x − 4) otrzymamy resztę 14.
Zadanie rozwiązałam do połowy:
W(−3)=0
W(4)=14
Z wielomianu P(x) wyliczyłam miejsca zerowe co dało mi postać iloczynową P(x)=(x+4)(x−3)
W(x)=P(x)*Q(x)+R(x)
W(4)=(4+4)(4−3)*Q(4)+R(4)
W(4)=4x+b
I nie wiem teraz co dalej bo jak wezmę W(−3)=(−3+4)(−3−3)*Q(−3)+R(−3) =>
W(−3)=1*(−6)*Q(−3)+R(−3) Coś mi tu nie wychodzi.. w ogóle to trzeba tu brać miejsce zerowe pod
uwagę ?
15 wrz 23:38
sushi_gg6397228:
robisz uklad rownan
Reszta= ax+b i to co masz W(−3)=0 i W(4)=14
15 wrz 23:45
Eta:
P(x)= (x−4)(x+3) , a ty napisałeś (x+4)(x−3) −− co nie jest prawdą
15 wrz 23:47
Joddy: Czyli... −3x+b=0
4x+b=14 ....?
15 wrz 23:49
sushi_gg6397228:
podstawiasz za "x" z nie za "a" cyferki
15 wrz 23:50
Joddy: A rozumiem .. czyli źle zrobiłam postać iloczynową... no to wszystko zmienia
15 wrz 23:50
Gustlik: Korzystasz z tego, ze maksymalny możliwy stopień reszty jest o 1 mniejszy od stopnia
dzielnika. Dzielisz wielomian przez P(x) = x2−x−12 a więc przez funkcję kwadratową, czyli
st.=2, musisz przyjąć, że reszta będzie stopnia o 1 mniejszego, czyli liniowa, zatem
R(x)=ax+b.
Rozkładam wielomian P(x) = x2−x−12 na czynniki:
Δ=49, √Δ=7
x1=−3, x2=4
Zatem P(x)=(x+3)(x−4)
Liczysz resztę dla x=−3 i x=4 − wartości x wskazane w poleceniu zadania, jednocześnie
pierwiastki dzielnika.
R(−3)=W(−3)=0 (−3 jest miejscem zerowym − wynika to z tw. Bezouta)
R(4)=W(4)=14
Otrzymujesz układ równań:
a*(−3)+b=0
a*4+b=14
−3a+b=0 ⇒ b=3a
4a+b=14
4a+3a=14
7a=14 /:7
a=2
b=3*2=6
Zatem R(x)=2x+6
15 wrz 23:50
Eta:
R(x)= ax+b
15 wrz 23:53
Joddy: Dziękuję bardzo . Po prostu źle zrobiłam postać iloczynową i stąd ten problem ...Dziękuję za
czas i wytłumaczenie
15 wrz 23:54
Gustlik: Joddy, pozdrawiam

A dla P[pEty]]

.
15 wrz 23:56
Eta:
Dzięki
Gustlik
Pozdrawiam
15 wrz 23:58