Logarytmy
Martyna: Witam!
Mam do rozwiązania takie przykłady i chciałabym wiedzieć czy dobrze je rozwiązałam
a) Wiedząc, że log320=a i log315=b, oblicz log2360 w zależności od a i b.
b)Wiedząc, że log53=m, oblicz log35 + log95 + log515
Moje wyniki:
a)3a−b+5
−−−−−−−−
a−b+1
b) 2,5 m + 1
16 wrz 19:17
Maslanek:
| | log3(3*20)−log315 | | 1+a−b | |
log32= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
log
3360=2log
360=2*log
3(3*20)=2*(log
33+log
320)=2+2a
16 wrz 19:34
Maslanek: b)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log35+log95+log5{15}= |
| + |
| + |
| = |
| | log53 | | 2log53 | | log55+log53 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2+2m+1+m+2m | | 2,5m+1,5 | |
|
| + |
| + |
| = |
| = |
| |
| | m | | 2m | | 1+m | | 2 | | m(1+m) | |
Coś mogło na koniec nie pójść po mojej myśli
16 wrz 19:43