trygonometria
Karlo: Siemanko potrzebuje pomocy

sin3x + sin5x = sin4x
Zapodajcie proszę jakąs wskazówke do tego.
16 wrz 20:11
Ajtek:
Może to coś pomoże
1543 
.
16 wrz 20:13
Karlo: własnie na to patrzyłem heh

, no sprobuje.
16 wrz 20:15
Karlo: rozłożyć to w tych nawiasach?
sin3x = sin(2x + x)
sin5x = sin(2x+3x)
sin4x = sin (2x + 2x)
Tyle, że w ten sposób mam od groma liczenia i długo mi to zajmie, moze jest jakas prostsza
metoda?
16 wrz 20:19
Eta:
| | α+β | | α−β | |
sinα+sinβ= 2sin |
| *cos |
| i cos(−γ)= cosγ |
| | 2 | | 2 | |
L= 2sin4x*cos(−x)= 2sin4x*cosx
2sin4x*cosx−sin4x=0
sin4x(2cosx−1)=0 teraz już sam dokończ...........
16 wrz 20:19
pigor: ...
sin3x + sin5x= sin4x ⇔ 2sin
12(3x+5x) cos
12(3x−5x)= sin4x ⇔
⇔ 2sinu4x cosu(−x) − sin4x= 0 ⇔ sin4x (2cosx−1)=0 ⇔ sin4x=0 ∨ 2cosx−1=0 ⇔
| | π | | π | |
⇔ 4x= kπ ∨ cosx= 12 ⇔ x= k |
| ∨ x= ± |
| +2kπ , gdzie k∊C . ... |
| | 4 | | 3 | |
16 wrz 20:20
Karlo: dobra dzieki wielki, ogarne to sobie heh
16 wrz 20:21
Ajtek:
Bry wieczór
Eta.
NIe mogę znaleźć na stronce sumy sinusów

.
16 wrz 20:23