...
pomocy:
a) Wyznacz wszystkie pary liczb naturalnych a i b, dla których a2 − b2 = 36
b) Wyznacz wszystkie pary liczb całkowitych a i b, dla których a2 − b2 = 15
15 wrz 21:57
ICSP: a2 − b2 = 36
(a−b)(a+b) = 36
36 = 36 * 1 = 18 * 2 = 9 * 4 = 12 * 3 = 6 * 6
i teraz po kolei rozwiazujesz:
(a−b)(a+b) = 1 * 36
a−b = 1
a+b = 36
a = 18,5 − sprzeczność bo nie jest to liczba naturalna.
Zastanów się również dlaczego nie musisz rozpatrywać drugiej sytuacji tj a−b = 36, a+b = 1
15 wrz 21:59
PW: w b) też rozkładamy na czynniki: (a−b)(a+b)= 3 * 5 = 1 * 15, ale dochodzi możliwość, że oba
czynniki po lewej mogą być ujemne (teraz są to liczby całkowite)
16 wrz 02:03