Sprawdź tożsamość trygonometryczną
Ola: Sprawdź tożsamość:
a)
1ctg2x + ctg
2x = (
1tgxcos2x)
2 − 2
b) tg
2x + ctg
2x = (
1sinxcosx)
2 − 2
Bardzo proszę o pomoc, nie mogę rozwiązać tych dwu przykładów, nie jest to praca domowa, tylko
przygotowanie do sprawdzianu, bardziej mi chodzi o to, jak się za to wziąć niż o gotowe
rozwiązanie

Z góry dzięki za pomoc
16 wrz 13:27
asdf: | 1 | | 1 | |
| + ctg2x = |
| 2 − 2 |
| ctg2x | | tgxcos2x | |
takie coś jest w a)?
16 wrz 13:32
Ola: mniej więcej, tylko ułamek po stronie prawej jest cały w kwadracie
16 wrz 13:33
asdf: to weź to przepisz używając U, a nie u
16 wrz 13:33
Ola: | | 1 | | 1 | |
a) |
| + ctg2x = ( |
| )2 − 2
|
| | ctg2x | | tgxcos2x | |
| | 1 | |
b) tg2x + ctg2x = ( |
| )2 − 2 |
| | sinxcosx | |
16 wrz 13:37
asdf: Przepraszam, ale ja nie mam czasu, jak o 19 nikt nie napiszę to spróbuję pomóc.
16 wrz 13:52
Ola: Ok, dzięki w każdym wypadku, bo ten spr jest jutro, z całej 1 klasy liceum, a mamy treści zadań
ze spr więc sobie je robię i tego naprawdę nie mogę
16 wrz 13:56
Ajtek:
Wychodzi mi, że obie są tożsamościami

.
16 wrz 14:18
Ola: Ajtek, no to dobrze Ci wychodzi, ale czy mógłbyś mi powiedzieć, jak dokładnie dość do tego
wniosku?
16 wrz 14:48
16 wrz 14:51
Pomocy :c: | | sinx | |
czyli zrobiłabym to tak: (tgx + ctgx)2 − 2tgxctgx = (tgx + ctgx)2 − 2 = ( |
| + |
| | cosx | |
| | cosx | | sin2x + cos2x | | 1 | |
|
| )2 − 2 = ( |
| )2 − 2 = ( |
| )2−2 = |
| | sinx | | cosxsinx | | cosxsinx | |
| | 1 | | 1 | |
( |
| ) = ( |
| )2 − 2 L=P
|
| | cosxtgxcosx | | cos2xtgx | |
Dziękuję!
16 wrz 15:26
Ola: A teraz widzę że przykład nr to praktycznie to samo co 1, jedno przekształcenie mniej. Dzięki!
16 wrz 15:28