równanie
Karolcia: rozwiąż równanie
3x
3−5x
2 *9x+15=0
(3x
3−5x
2)+(−9x+15)=0
x
2(3x−5)−3(3x−5)=0
(x
2−3) *(3x−5)=0
x
2−3=0 3x−5=0 może mi ktoś wytłumaczyć ten przykład ?

4 linijkę
16 wrz 19:35
asdf: to co w nawiasie (musi być takie same) do jednego nawiasu, a co jest poza nawiasami to do
drugiego nawiasu
16 wrz 19:36
Piotr:
(3x−5) jest wyciagniete przed nawias
16 wrz 19:38
Karolcia: kurcze pewnie już jaśniej sie nie da a ja taka głupia jestem że nie z czaiłam

:(:(
16 wrz 19:40
Piotr:
patrz masz
jjjjj(g−k)−fffff(g−k) to (g−k) wyciagasz przed nawias i masz : (g−k)(jjjjj−fffff)
16 wrz 19:42
asdf:
x2(3x − 5) − 3(3x − 5) = 0
(x2 − 3)(3x − 5) = 0
16 wrz 19:42
Piotr:
@asdf trzeba pokazac ze 3x−5 jest wyciagniete przed nawias

@Karolcia to tak samo jak masz :
ab−cb = b(a−c)
16 wrz 19:45
16 wrz 19:49
Piotr:
16 wrz 19:50
Karolcia: buziak
16 wrz 19:51
Piotr:
16 wrz 19:54