pytańko
niunia: mam takie pytanko
może być pod pierwiastkiem liczba minusowa np √−25
i ile to jest −12
1 czy −1 nie ma nawiasu
16 wrz 18:56
AS: W zbiorze liczb rzeczywistych nie
w zbiorze liczb urojonych
√−25 = √25*√−1 = 5*i
16 wrz 19:08
Krzysiek: =(+/−)5i
16 wrz 19:11
Vizer: − 5i chyba nie jest rozwiązaniem.
16 wrz 19:20
Krzysiek: (−5i)2 =(5i)2 =−25
16 wrz 19:21
Ajtek:
−12=−1
ale
(−1)2=1
16 wrz 19:24
niunia: ok dziękuje
16 wrz 19:25
16 wrz 19:37
AS: Ale Wolfram w wniosku podaje False
16 wrz 19:49
Vizer: No właśnie czyli równość jest nieprawdziwa.
16 wrz 20:07