kika!: Sprawdź, czy lewa strona równania jest równa prawej:
a. cosx + tgx / sinxcosx= 1/sinx + 1/cos2x
b. sinx / 1 +cosx + 1+cosx/sinx= 2/sinx
c. sinx - sin3x / cosx - cos3x= ctgx
d. cos2x= 1+cos2x / 2
13 paź 20:34
baska: 1/cosα-cosα=sinα*tgα
22 paź 08:28
julita: a. tgα-sinα=tgα*sinα
b. (sinα+cosα)-sin2α=1
13 lis 16:55
Jollaaaa: Sprawdź czy równość jest tożsamością, gdy x jest miarą kąta ostrego.
a)sin3x + cos3x = ( sinx + cosx)(1− tgx * cos2x)
b) sin3x − cos3x = ( sinx − cosx)(1 − tgx * cos2x)
c) sin2x − cos2x = cos2x(tgx+1)(tg− 1)
16 wrz 14:23