funkcja pytanie
szklanka:
Funkcja określona jest następująco:
| | ⎧ | x2+x−6 dla x<1 | |
| f(x)= | ⎩ | x2−4x dla x≥1 |
|
oblicz wartość funkcji f dla argumentu 1
nawet nie będę sprawdzał x
2+x−6 dla x<1 bo od razu widać że 1<1 to sprzeczność , prawda?
16 wrz 19:01
Saizou : jeśli masz obliczyć wartość dla x=1 od razu widać że x≥1 zatem obliczasz tylko według wzoru
f(x)=x2−4x
16 wrz 19:03
szklanka: no też , ale stwierdziłem inaczej co nie oznacza że źle ,prawda?
16 wrz 19:05
Saizou : tak
16 wrz 19:06
szklanka: dzięki oczywiście
16 wrz 19:11