dziękuję i proszę jeszcze raz
nawiedzona: z cyfr 1,2,3,4,5,6 tworzymy liczby trzycyfrowe w których cyfry nie mogą się powtarzać oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia że otrzymana liczba jest podzielna przez 5
ponownie proszę o dokładność krok po kroku jakby się tłumaczyło [debilowi


)
16 wrz 18:30
aneta: z cyfr 1,2,3,4,5,6 tworzymy liczby trzycyfrowe w których cyfry nie mogą się powtarzać oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia że otrzymana liczba jest podzielna przez 5 ponownie proszę o
dokładność krok po kroku jakby się tłumaczyło [debilowi )
16 wrz 20:24
giga: kolejność ma znaczenie i nie mogą się powtarzać, to ile takich liczb będzie?
#Ω=6x5x4=120 (pierwszą wybieramy na 6 sposobów, drugą na 5 a trzecią na 4)
cechy podzielności przez 5 − na końcu 5 lub 0, tu jest tylko 5
zatem pierwszą cyfrę wybieramy ze zbioru {1,2,3,4,6}
drugą ze zbioru wyżej pomniejszonego o tą już wybraną,
trzecią musi być 5
zatem #A=5x4=20
16 wrz 20:31