Oblicz sumę i iloczyn miejsc zerowych. Funkcja kwadratowa
Sadman: Wyróżniki podanych trójmianów są dodatnie. Oblicz sumę i iloczyn miejsc zerowych każdego z
trójmianów (bez obliczania miejsc zerowych):
a). y = x
2 − 8x + 12
b). y = 2x
2 − 3x − 1
Czy ktoś mógłby mi pokazać jak rozwiązać przynajmniej te dwa przykłady, żebym mogła resztę
zrobić sama? Czytam to zadanie i czytam, i nie wiem

Dziękuję za jakąkolwiek pomoc czy podpowiedź
16 wrz 14:02
Ajtek:
Zerknij tutaj
1403
16 wrz 14:06
Sadman: Zerkałam, patrzyłam i nadal nie wiem. Chyba jestem na to za ciemna skoro nie potrafię
skorzystać
nawet ze wzorów
16 wrz 14:08
Sadman: o, chyba wiem
16 wrz 14:08
Sadman: x1 + x2 = 8x/1
x1*x2 = 12/1
i to tyle?
16 wrz 14:09
Ajtek:
No tylko tyle, aczkolwiek jest mały bląd

.
| | 8 | |
x1+x2= |
| , bez x w liczniku  . |
| | 1 | |
16 wrz 14:11
Sadman: No tak, racja

To w takim razie dziękuję

Chociaż miałabym jeszcze prośbę, żeby mnie jakoś pokierować w kolejnym zadaniu:
Ułóż równanie kwadratowe o współczynnikach całkowitych, którego jednym z pierwiastków jest
liczba r, zaś jeden ze współczynników równania jest zero.
a). r=5
Pewnie zadanie też bardzo proste jak poprzednie, ale im częściej je czytam to odnoszę wrażenie,
że mam jakąś pustkę w głowie.
16 wrz 14:17
Ajtek:
No to trochę pomyśl.
Wiemy z treści zadania że:
a, b, c ∊C i jeden ze współczynników równy 0;
wiemy, że a≠0 z warunku funkcji kwadtratowej, czyli b=0 lub c=0.
Dalej...
16 wrz 14:21
Sadman: nie wiem kurczę
16 wrz 14:34
Sadman: x2 + 5x?
16 wrz 14:35
Ajtek:
Oczywiście jeden z pierwiazsków równy 5.
16 wrz 14:35
Sadman: 5x2 + x +c?
16 wrz 14:36
Ajtek:
Prawie

.
16 wrz 14:36
Sadman: Zaraz zniosę jajko chyba :C
16 wrz 14:36
Ajtek: Pierwsza propozycja bliska prawdy
16 wrz 14:36
Sadman: x
2 + 10x
16 wrz 14:37
Piotr:
x
2 + 5x = 0
x(x+5)=0
x=0 lub x =
−5
16 wrz 14:37
Ajtek:
Nie w tą stronę

Sprowadź do postaci iloczynowej x
2+5x i wyciągnij wniosek.
16 wrz 14:38
Sadman: Omatko! Ale prościzna!
16 wrz 14:38
Saizou : pierwiastek ma być dodatni a nie ujemny
16 wrz 14:38
Piotr:
a wlasciwie to nie na x−ach tylko na r−ach
16 wrz 14:38
Piotr:
to byla podpowiedz
16 wrz 14:39
Sadman: hm
16 wrz 14:39
Ajtek:
Za podpowiadanie w szkole się dostaje dwóje

Cześć
Piotr
16 wrz 14:40
Sadman: czyli 5x2 + rx + 0, och kurcze, nie wiem
16 wrz 14:41
Piotr:
tu nie szkoła

Czołem
Ajtek
16 wrz 14:41
Piotr:
@Sadman przeciez z tego co napisalem wychodzi −5, wiec wystarczy zmienic tylko...
16 wrz 14:42
Sadman: Rzeczywiście, x2 − 5x = 0
16 wrz 14:43
Ajtek:
Trochę pomyśłunku czasami potrzeba i tyle

.
16 wrz 14:44
Piotr:
dokladniej :
r
2−5r=0
16 wrz 14:44
Sadman: No tak, tak

Ale jednak na tych nieszczęsnych x wygodniej

Dziękuję bardzo za wszystkie podpowiedzi i wskazówki i w sumie to za rozwiązanie zadania

Pewnie jeszcze dziś tu się zgłoszę
16 wrz 14:46
Ajtek:
Można też tak:
x2−5x=0
x=r
16 wrz 14:53