obliczanie nwd i nww
astral: O liczbie x wiadomo,że NWD(6,x)=3 oraz NWW (6,x)=90.oblicz x.
Zadanie niby proste i sam wynik znam ale nie do końca rozumiem jego rozwiązanie.
Można to rozwiązać tak:
nwd(6;x)*nww(6;x)=6x
czyli 3*90=6x
x=270/6 = 45
albo :
6 I 2
3 I 3
1
NWD(6,x)=3
Czyli x nie moze miec 2 jako dzielnika
90:2=45
zatem x=45
Dlaczego x nie moze miec jako 2 dzielnika? Oraz skąd wziął się wzór NWW(a;b)NWD(a;b) = ab, nie
do końca to rozumiem.
pozdro
24 paź 21:55
Jack:
wiadomo, że 3 jest dzielinikiem x'a oraz 6. Gdyby jeszcze 2 była, wówczas NWD(6,x)=6.
24 paź 22:00
astral: ok, dzieki
a skad wziął się ten wzór ?
NWW(a;b)NWD(a;b) = ab
24 paź 22:04
Jack:
uh to taka własność... Można jej łatwo dowieść. Na pewno pełno dowodów w necie− możesz sobie
poszukać.
24 paź 22:05
astral: dzieki
24 paź 22:08
jhygt: k9iujuujjy
16 wrz 16:34