Układ równań 3 niewadomych
uczen:
Układ równań wydaje mi się że jest sprzeczny, ale chciałbym mieć pewność. Może ktoś to
sprawdzić? Proszę.
x+y+z=5
2x+3y−3z=2
−x−2y+4z=3
16 wrz 16:32
Krzysiek: ma nieskończenie wiele rozwiązań
16 wrz 16:45
uczen: tak zgadza się, mój błąd.
liczyłem to macierzami i źle spojrzałem w tablice ( myślałem że jeżeli W=0 i Wy=0, to układ
jest sprzeczny a tak nie jest)
16 wrz 16:49
uczen: A jak mam to napisać, że jest nieskończenie wiele rozwiązań?
16 wrz 16:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
rozwiąż podstawiając za jedną z niewiadomych 'parametr' i wyznaczając inne niewiadome także
zależne od tegoż parametru.
Dlatego lepiej robić to Gaussem
16 wrz 16:51
uczen: ale ja muszę macierzami
16 wrz 16:52
Krzysiek: jeżeli w zadaniu chodzi o to, żeby podać jaki to jest układ( oznaczony, nieoznaczony sprzeczny,
a nie jakie ma rozwiązania)
to wtedy piszesz, że skoro W=0 i Wy =0 i Wx =0 i Wz =0 to z tego wynika, że układ jest
nieoznaczony
16 wrz 16:53
uczen: dzięki
16 wrz 16:56