Rozwiąż równanie z funkcją bezwzględną
Ania: Nie znalazłem podobnego zadania na stronie, także proszę o rozwiązanie tych trzech równań.
1. ||x|+3|=1
2. ||x−2|+x|=4
3. |2x+2|+3x=|x|+2
16 wrz 13:05
16 wrz 13:06
Ania: Niewystarczająco żebym sama mogła dojść do rozwiązania
16 wrz 13:11
16 wrz 13:13
PW: Podpowiem do 1.
|a| = 1 ⇔ a = −1 ∨ a = 1
U nas
a = |x| + 3,
a więc
|x| + 3 = −1 ∨ |x| + 3 = 1
|x| = −4 ∨ |x| = −2
Pierwsze jest niemożliwe (bo wartość bezwzględna musi być nieujemna) i drugie też jest
niemożliwe z tego samego powodu.
To było podejście "mechaniczne" − zastosowana definicja wartości bezwzględnej "na ślepo".
A teraz popatrzmy rozsądnie (zawsze tak trzeba zanim rzucimy się na rozwiązywanie według
schematów). Po lewej stronie jest wartość bezwzględna z liczby 3 powiększonej o "coś
nieujemnego", czyli |x|, a więc wartość bezwzględna z liczby dodatniej, większej lub równej 3.
Lewa strona jest więc co najmniej równa 3. Nie może zatem być równa 1 (prawej stronie) dla
żadnego x.
Odpowiedź: Nie ma x spełniających równanie (rozwiązanie jest zbiorem pustym).
16 wrz 14:21