☺☻4.25☻☺
momo: Rozwiąż równanie wielomianowe (postaraj się znaleźć rozwiązania w jak najprostszy sposób)
a) (2x − 1)2 = 100
b) (5 − x)3 = − 8
c) (5 − 2x)2 = (3 + x2)
d) (x2 − 9)3 = (2x2 − 10)3
e) x2(x − 5) = x2
f) x(3 − 2x) = (3 − 2x2)
g) (x − 4)2(2x − 7) = (x−4)3(2x − 7)
h) x(x − 2)2 (x + 9) = x(x − 2)(x + 9)
16 wrz 12:25
16 wrz 12:27
asdf: możliwe jak najprostszy sposób − a można w pamięci?
16 wrz 12:55
ICSP: nic ciekawego
16 wrz 12:56
Trivial: Widzę drastyczną zmianę podejścia.
16 wrz 12:57
asdf: a ja nie, dalej liczy na gotowca
16 wrz 13:17
Saizou : np. a)
(2x−1)2−100=0 i teraz ze wzoru na (a−b)(a+b)=a2−b2
16 wrz 13:19
Trivial: asdf, chodziło mi o ICSP.
16 wrz 13:22
asdf: aha
16 wrz 13:24
16 wrz 13:25
Saizou : " w niedziele i święta nakazane powstrzymywać się od prac niekoniecznych "
16 wrz 13:26